Møllestua barnehage på Grim i Kristiansand er bygd som et passivhus med mange tekniske detaljer, som solcellepanel på taket og sensorer i hvert rom, som stiller temperaturen etter om det er folk der eller ikke. Det betyr at det er bygd for vesentlig lavere energibruk enn vanlige hus, helt ned i rundt 25 prosent.

- Det er ikke noe mystisk med passivhus, det som gjør det mer varmt er i hovedsak varmeisolasjon og ekstra god tetthet. Hvis en typisk bolig fra for eksempel 70-tallet er kledd med en hullete jakke utenpå en hullete bomullsgenser, har passivhuset en tett vindjakke utenpå en varm ullgenser, forteller hovedarkitekt Gunnar Amtedal fra Amtedal & Hansen Arkitektkontor, entusiastisk til Fædrelandsvennen.

- Passivhus er ikke så vanskelig å gjennomføre, men alle involverte må være svært nøye, forteller Morten Stensrud, prosjektleder i Kristiansand Eiendom.

Ventilasjon er bygget med energieffektive vifter med EC motor, behovstyrt ventilasjon (VAV) som styres med hensyn på tilstedeværelse og temperatur- Videre er det varmegjenvinner som gjenvinner mer enn 80 prosent av energien fra avtrekkslufta.

Varmeanlegg er lavtemperatur gulvvarme fra varmepumpe som henter energi fra uteluft og overfører den til vannbåren varmeanlegg og tappevann.

Barnehagen skal oppvarmes med vannbåren varme fra varmepumpe (type luft-vann), solfangere og elektrokjele (til å ta toppbelastningen). Det er også planlagt et solcellepanel - anlegg p tak. Det er lagt vekt på å tilrettelegge for lavt forbruk av strøm til lys og varme. Deler av belysningsanlegget, varmeanlegget, ventilasjonsanlegg o.a skal styres av et EIB- anlegg.

Energiforbruk er 63,9 kWh/m2/år (beregnet i hht. prosjektrapprot 42, SINTEF Byggforsk). Beregnet levert energi: 46,8 kWh/m2/år.

Selv om bygget koster 43,9 millioner kroner, er det forventet at driftskostnadene blir relativt lave, og at bygget ikke nødvendigvis blir dyrene enn en vanlig barnehage. Stensrud forteller videre til Fædrelandsvennen at det går med noe mer materiale til å bygge denne typen bygg, ettersom det er mer isolasjon i yttervegger, tak og gulv. Prisen på barnehagen er likevel avhengig av flere ting.

- Dette er veldig avhengig av hvordan bygningskroppen utformes, og hvilke materialer som benyttes og i hvor stort omfang de brukes. For eksempel vil mange og store vindusfelt koste mye, da disse skal ha en lav U-verdi. Men vi regner med cirka fem prosent av huskostnaden på dette bygget, sier Stensrud. Kommunen har fått rundt 600 000 kroner i Enova-tilskudd til prosjektet, og Jortveit forteller at de ikke hadde fått denne støtten, dersom de ikke hadde oppfylt kravene fra Enova.

Les også Passivhus-barnehagen i Drammen åpnet
Les også
Seks godkjente pilotprosjekt

Kilder og mer informasjon:
NAL Ecobox
Fædrelandsvennen
Framtidens byer
 

Har du Tips til VVS-Forum?

GI DIN KOMMENTAR HER: