Daglig leder av SMB Utvikling, Cato Holm, sier til VVS forum at trykktesting er eneste måte å forsikre seg om at et anlegg faktisk holder vann.
-De siste årene har vi sett behovet for å tilby både profesjonelle utbyggere og sluttbruker tilbud om hjelp i forbindelse med bygging av våtrom. Det gjelder alt fra råd om planlegging til oppfølging underveis i prosjektet. Vår oppgave er da å påpeke forhold som ikke er i samsvar med avtalte forhold inn mot våtromsnormen, som er vårt fagområde, sier Holm.
Han understreker at krav stilt i teknisk forskrift TEK10 skal være oppfylt som minstekrav i forbindelse med våtromsarbeidene.

Trykktesting eneste mulighet
Knudsen og Holm deler oppfatning om at TEK 10 sier at man skal forsikre seg om at anlegget er tett, og at trykktesting er eneste mulighet for å oppfylle dette kravet selv om det ikke står spesifikt som en enkeltstående setning i TEK 10.  Produsenter og leverandører har som et krav at anlegg skal trykktestes, og Vannskadekontoret under SINTEF Byggforsk har utarbeidet et eget skjema som gir håndverkere en «bruksanvisning» på kvalitetssikring av anleggene.

-Med de ulike systemene av fordelerskap ligger et sjekklisteskjema vedlagt fra produsentene for hvordan man skal forholde seg til montering. Her er trykktesting et av de viktige punktene, opplyser Holm. Han mener trykktesting er noe både bransjen og TEK 10 har som klar forutsetning, og testing av sluk kommer selvsagt inn under denne kategorien, understreker Holm.

-Klemring og membran kan kun sikres gjennom en trykktest, og er eneste måte en håndverker kan dokumentere at man leverer fra seg et garantert tett anlegg.  Det holder ikke å vise til en teknisk godkjenning fordi det også er en menneskelig faktor inne i bildet, mener Holm.

Purus har nå tettelokk til samtlige av sine sluktyper både for industri- og privatmarkedet.

-Det burde være en selvfølge at et baderom blir tetthetstestet. I verste fall må jo gulv og vegger rives, noe som medfører store kostnader, sier Søren Knudsen i Purus. Han håper ferdighusprodusenter også følger opp TEK 10s krav om trykktesting.

Store utbetalinger
Vann- og fuktskader oppstår gjerne over tid, og store skadeutbetalinger kunne vært unngått dersom alle aktører i byggebransjen, inkludert VVS, hadde fulgt våtromsnormen, mener Søren Knudsen i Purus.

Det ble utbetalt 1,3 milliarder kroner som følge av vannlekkasjer i norske boliger i 2013. Det er KLP Skadeforsikring som kommer med disse tallene.

De nye tettelokkene fra Purus er en meget beskjeden investering i forhold til konsekvensene av et anlegg som lekker, understreker Knudsen til slutt