TEK 10 lider under svak innsikt og dårlig helhetsforståelse, og har ensidig fokus på avstand til vegg. Dette er reaksjonen fra fagmann etter at rådgiver Anders Kirkhus, rådgiver ved Sintef Byggforsk, nylig forsøkte å rydde opp i en uklar veiliedning til TEK 10.

- Jeg skal ikke lære Sintef å gjøre jobben sin, men når de tydeligvis jobber med å revidere en svak veiledning i TEK 10 vil jeg anbefale at de ser i tre dimensjoner og tenker fuksjonelt og helhetlig, her er altså sittehøyde, toalettstøtter, fleksibilitet, plass på sidene osv. mer viktig enn avstand til vegg - i stedet for å "stjele" 15cm av rommet, sier Frode Henriksveen i selskapet Funksjonsutstyr.

Feil fokus
Henriksveen berømmer at Kirkhus går åpent ut og har egne synspunkter, men ønsker at den erfarne rådgiveren som Kirkhus er, gjerne så nærmere på problematikken og satte seg grundig inn i hva dette handler om.

- Han tar jo feil med hensyn til at rullestolens håndtak treffer veggen med 70cm skål. Det er langt viktigere at det er 90cm plass på begge sidene av toalettet, og helst 95cm, men 70cm dybde holder til bakvegg. Istedet for å tenke rullestol bør man se hvordan et toalett, utformet universelt kan bygges på en slik måte at flest mulige kan betjene toalettet med minst mulig hjelp av andre, sier Henriksveen, som synes det blir feil når man fokuserer på detaljen om hvor langt et toalett skal være fra vegg og dermed tro at det dermed skal passe til alle personer uansett funksjon.

Saken fortsetter under bildet:

 Frode Henriksveen i Funksjonsutstyr AS

Alle teknikker
Henriksveen viser til at Handikapforbundet også har ensidig fokus.
- De har en forestilling om at toalettstøtter skal være 80 cm over gulv, og skal da liksom være universelt utformet. Man må først innse at
det ikke er mulig å dekke alle brukerkrav med en løsning, men kanskje heller utforme toalettet slik at det kan tilpasses i høyde med en dybde og fri plass på begge sider slik at alle forflytningsteknikker fra rullestol, både med og uten assistanse fra hjelper er mulig, sier Henriksveen.
Han synes det er viktigere det at sittehøyden kan justeres, helst elektrisk, slik at brukeren kan gjøre dette selv, men om ikke elektrisk, så i hvert fall mekanisk uten at det behøver å benyttes verktøy.
 
Haukeland
- Jeg har i dag gått befaring på Haukeland sykehus etter invitasjon fra Helse Bergen, og kan konstatere at ”moderniserte” bad har plassert toalettene svært langt ut fra vegg, med den følge at det vanskeliggjør manøvrering av ganghjelpemidler, uten at de opplever noen enklere forflyttning eller at det blir bedre tilgjengelighet for pleiepersonalet, forteller Henriksveen, som også etterlyser solide høydejusterbare toalettstøtter på begge sider av toalettet er, uten støtteben mot gulv.

- De bør være minst like lange som toalettsålens fremkant, helst litt lengre en det også. Ideelt sett bør toalettstøttene også kunne justeres i bredden, da ikke alle mennesker er like smale. Jeg synes det er en fint at dette blir tatt opp, det vil gjøre utformingen av bad og toalett bedre for brukere og hjelpere bedre på sikt, og det er det vi alle ønsker, sier Frode Henriksveen ved firma Funksjonsutstyr til Vvsforum.