Etter dialog mellom NVE og Olje- og energidepartementet er det bestemt at ordningen med obligatorisk energimerking av boliger, fritidsboliger og yrkesbygg utsettes til 1. juli 2010. Bakgrunnen for utsettelsen er et ønske om en mykere innføring av en ordning som vil omfatte svært mange.

- Jeg er stolt over at NVE kan lansere en enkel og gratis løsning som viser boligers energistandard. Vi tror energimerking vil øke interessen for energieffektivisering. Selv om plikten til å energimerke ikke gjelder før 1. juli, håper vi at mange vil energimerke allerede fra nyttår. Det vil gi oss nyttige erfaringer til ordningen blir obligatorisk, sier Agnar Aas, vassdrags- og energidirektør.

For yrkesbygg over 1000 m2 og energivurdering av tekniske anlegg blir det en overgangsperiode fram til 1. januar 2012 før merkingen må være gjennomført første gang.

Gjennomført merking gir en energiattest med et energimerke og et oppvarmingsmerke, samt en liste med anbefalte energieffektiviseringstiltak. Energimerket viser hvor energieffektiv bygningen er. Karakterskalaen går fra A (best) til G som er laveste karakter.

Oppvarmingsmerket viser i hvilken grad bygningen kan benytte fornybar energi til oppvarming og varmtvann. Dette vises på en fargeskala fra grønt til rødt.

Om lag 40 prosent av energibruken i Norge skjer i bygninger. Målet er at energimerking skal bli en driver for økt bevissthet og interesse rundt bygningers energieffektivitet, og på lengre sikt føre til lavere energibruk i bygninger. Dette er ett av områdene der det er lettest å spare energi. Alle som er interessert i sin boligs energieffektivitet, kan gratis sjekke boligens tilstand ved å benytte selvangivelsesordningen på www.energimerking.no.