Tallet kommer fra NAV, som på sine hjemmesider, under Bygg og anlegg, skriver: ”I forhold til i fjor har arbeidsledigheten nesten firedoblet seg for elektrikere (281 %), rørleggere (271 %) og snekkere og tømrere (258 %). Økningen i ledigheten har vært lavere blant vei- og anleggsarbeidere (67 %).”

NRK-reporteren forsøkte fortvilet å skape inntrykk av at nå var det ille for rørleggerbransjen, og verre ville det bli. Arbeidsledighetsstatistikken kom fra NAV, som forventes å ha orden på slike tall. Men det var noe som ikke stemte.

VVS-forum har daglig kontakt med rørleggere og andre i VVS-bransjen, og krise og oppsigelser hører vi lite om. Selv om noen firmaer har hatt en nedgang, er det langt fra noen krisestemning i bransjen.

– Det stemmer med vårt inntrykk, sier teknisk direktør Ole Larmerud i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening – VVS (NRL). – Vi spør oss hvem som er arbeidsledige? Kanskje er det hovedsakelig nyansatte, deltidsansatte og utlendinger, for det er få fra de etablerte rørleggerfirmaene. Fordi rørleggeren er blant de siste som forlater et nybygg, merker rørleggeren krisen senere enn for eksempel tømrerne. Kanskje betyr det at vi merker krisen hardere til høsten, men vi tror ikke det heller, for bransjen har mange ben å stå på, og mange bedrifter er fullbeskjeftiget. Siden det har vært en viss nedgang i totalmarkedet, er det hardere konkurranse om jobbene, og prisene presses. Lavere priser kan imidlertid like gjerne skyldes mer bruk av billig arbeidskraft.

http://www.nrk.no/sok/index.php?site=default_collection&client=default_frontend&output=xml_no_dtd&filter=1&num=10&type=html&q=r%C3%B8rleggere&btnG=S%C3%B8k