Studenter og faglærere på mastergraden i energi og miljø i bygg, med blikket festet mot framtiden.

– Jeg tror vi skal lykkes når vi har bransjen i ryggen, sa instituttleder Gro Markeset, da den nye mastergraden ble markert nylig. – Jeg synes det er gjort en flott innsats for å få masterstudiet på plass, sa instituttlederen.
Blant dem som ønsker masterstudiet velkommen, er bransjeorganisasjonen Norsk VVS energi- og miljøteknisk forening.

Daglig leder Thor-Jostein Egeland og fagsjef Knut Olav Knudsen pekte på en rekke faglige utfordringer, og på behovet for en masterutdanning.

– Klimagassutslipp må reduseres, og energiforbruket må ned. 40 prosent av all energi brukes i bygg. Blant tiltakene er energieffektivisering i bygg, både ved nullenergi ved nybygg og reduksjon i eksisterende bygg. Det blir stilt større krav til mer energieffektive bygg i årene framover.

Høyere kompetansekrav
– Norge henger etter når det gjelder energieffektivisering av bygg, og utfordres blant annet på høyere kompetansekrav. Kundene forventer mer.

Thor-Jostein Egeland og Knut Olav Knudsen tror den nye mastergradsutdannelsen vil bli kjærkommen i bransjen. I tillegg til mastergrad ønsker de seg også en phD-grad om noen år.

Professor Oddbjørn Sjøvold, som er en av dem som har stått i spissen for arbeidet med å etablere masterutdanning, kunne fortelle om bakgrunnen og forarbeidet som skulle til.

– Planleggingen av masterutdanningen startet samtidig med at bachelorutdanningen i energi og miljø i bygg ble startet opp i 2002. Etter dette har høgskolen hatt omfattende kontakt med ulike interessenter som har vært positive til utdanningen.

Omfattende forarbeid
– I første omgang var det viktig å kunne samarbeide med noen, og det ble etablert kontakt med Universitet i Aalborg, der vi møtte positive folk og fikk god hjelp.

– De første studentene kom ved at det ble etablert et formelt samarbeid mellom Høgskolen i Oslo og Universitetet i Aalborg i 2007. Fem masterstudenter startet opp, og like før jul i 2009 ble de første to studentene uteksaminert i Aalborg.

– I januar 2011 godkjente Kunnskapsdepartementet søknaden om masterutdanningen, som nå er i gang i regi av Høgskolen i Oslo og Akershus. 15 masterstudenter har fått plass ved studiet, og det var over 80 søkere.

Viktig med phD-kandidater
Oddbjørn Sjøvold og prodekan Sturla Rolfsen ønsker også at noen av dem som tar masterutdanningen og etter hvert får praksis i arbeidslivet, også kommer tilbake til høgskolen og underviser. De understreker også at er viktig for den faglige utviklingen å ha phD-stipendiater i arbeid.

Professor Oddbjørn Sjøvold kunne fortelle om en lang og omfattende prosess som endelig har resultert i en egen masterutdanning i energi og miljø i bygg.
 

Den nye mastergraden ble markert 13. september 2011.

Skrevet av: Olav Johan Øye