– NOKUT har støttet Lånekassen i dette, noe som blir vanskelig å forstå ut fra politiske signaler om at det er ønskelig med internasjonal utveksling og internasjonalt samarbeide. Energi & Miljø ved Ingeniørutdanningen HiO kommer til å fortsette det meget fruktbare samarbeidet med Aalborg, men vi har valgt å ta ”time out” dette året for å få på plass en avtale som Lånekassen og NOKUT godtar. Det er ikke snakk om å stanse mastergradsstudiet. Neste år blir det ordinær start, mener Sjøvold.

Da Høgskolen i Oslo åpnet sitt nye VVS-laboratorium 5. september i fjor, var en av de viktige nyhetene fra skolen at den nå kunne by på mastegradsstudium for VVS-ingeniører. Mastergradsstudiet skulle gjennomføres i samarbeid med Aalborg Universitet. Men dette gikk ikke som planlagt, forteller professor Oddbjørn Sjøvold:

– Vi hadde 15 søkere som alle var godkjent, vi hadde sendt ut tilbud – men så ble det bråstopp På grunn av lånekassens regelverk, forteller Sjøvold.– Studentene fikk ikke studielån til Ålborg. Ålborg skal skrive ut eksamenspapirene, men det gir ikke grunnlag for lån og stipend. Hadde vi derimot hatt et samarbeid med et norsk universitet ville studentene fått lån gjennom lånekassen. Og dette skjer i en tid da internasjonalt forskningssamarbeid lovprises i festtaler!

– Hva kan dere nå gjøre for å redde masterstudiet, Sjøvold?
– Vi arbeider med å finne et norsk universitet som samarbeidspartner og det ser ut til å ordne seg. Det er satt noen frister, og vi håper å ha en samarbeidsavtale på plass innen
1. desember.

– Hva er status for mastergradsstudiet på HiO høsten 2008?
– Vi har fem studenter som er privatister og satser på å ta en mastergrad over en fireårsperiode. Denne satsningen fra studentenes side viser at vi er attraktive. De fire som startet på mastergradsstudiet i fjor er fornøyd med den faglige strukturen, de blir ferdige til våren. Når du har ingeniørutdannelse er mastergradstillegget to år og den ferdige utdannelsen tilsvarer da sivilingeniørstudiet. Vi håper å komme i gang for fullt fra høsten 2009.

Stor søkning til energi- og miljøstudiet
Oddbjørn Sjøvold og hans kolleger har lenge kunnet glede seg over god søkning til energi- og miljøstudiet ved høyskolen, og nå er det bedre enn noensinne, forteller han:
– Vi har 40 studenter i tredje klasse som blir ferdige i juni 2009. Kullet som startet etter dem er på 50 studenter, og årets kull er på 56 studenter. Vi skal ikke bli flere enn 60 på bachelorstudiet. Dette er de tre største kullene noensinne på energi- og miljøstudiet

Professor Oddbjørn Sjøvold kan ellers opplyse at ingeniørutdannelsen ved HiO har fått styrket sin kompetanse med flere nye medarbeider. Ida Bryn, rådgivende ingeniør hos Erichsen & Horgen, er ansatt som professor 2.
– Professor 2-ordningen er perfekt for oss, fremhever professor Oddbjørn Sjøvold. – Det gir en oppdatering av faget og bidrar til at studentene er klare for de oppgaver som venter dem. Ida Bryn var med på prosjekteringen av Operaen, her skal hun blant annet hjelpe til med prosjektoppgaver.
Førsteamanuensis Ole Melhus er tilsatt ved Energi og Miljø i august 2008 og vil ivareta strømningsteknikk, termodynamikk og varmelære, samt dataprogrammer knyttet til disse fagene for vår master. Han har mange års erfaring fra NTNU.