Dagens Armaturjonsson AS ble etablert som Broen Armatur Norge AS av dansken Steffen Knudsen i 1970. Når selskapet nå feirer sitt 40-årsjubileum, er det som markedsleder på sitt største virksomhetsområde, rør-i-rør-systemer.

– JRG Sanipex® rør-i-rør-systemer er vårt største produkt, men vi selger nå syv forskjellige rørsystemer, alle til sine spesielle formål, og flere av disse har et stort potensial, sier administrerende direktør Kjell Bernt Kalland.

– Hva er spesielt med JRG Sanipex®-systemet, Kalland?
– JRG Sanipex® er et enhetlig system og det har egenskaper som det er alene om. Vi legger stor vekt på at kuplingsteknikken skal være så enkel og intuitiv som mulig samtidig som den er sikker. Til dette benyttes spesialverktøy som også sikrer at rørarbeidet ikke utføres av andre enn kvalifiserte fagfolk. Vi er alene om å ha den kuplingsteknikken vi har, hvilket innebærer at vannstrømmen ikke innsnevres med kuplingen. Vi pleier å si at vi leverer akkurat det proffe rørleggere vil ha.

– Vi bygger opp en solid merkevareplattform for ”Armaturjonsson”, fremhever Kjell Bernt Kalland. –Ved at de produktene kundene kjøper hos oss har et navn de stadig møter, og inngår i systemer hvor alt har samme merkenavn, bygges det opp et forhold mellom kunden og produktet. I denne sammenheng er også firmaet som sådant en merkevare. Firmaet skal innestå for den tilliten kunden viser produktet.

– Ingen tilsvarende produkter har oppnådd en slik merkevarestatus som JRG Sanipex®. Hvilke egenskaper er grunnlaget for at Sanipex er blitt et begrep i bransjen, Kalland?

– Da dette sveitsiske systemet kom på markedet i 1978 var det verdens første rør-i-rør-system. I de 32 år som har gått siden da, har JRG Sanipex® vært kontinuerlig videreutviklet. Det kanskje aller viktigste er at systemet ikke har innsnevringer. Det betyr fri flyt, som gir maksimal gjennomstrømning og minimalt med turbulens og støy, samtidig som det ikke finnes dødlommer hvor det kan oppstå bakteriegroing. Sannsynligheten for at det dannes biofilm er mindre i dette systemet. Biofilm kan være bakterienes matfat.
– En annen fordel ved systemet er at alle metallkomponenter som er i berøring med vannet er av bronse, som er et mer høyverdig metall enn messing. JRG er alene om sandstøpt bronse i denne bransjen. Støpt og ikke maskinert betyr rundere kanter, noe som ytterligere bidrar til større kapasitet og mindre trykkfall. Fra mai 2007 har JRG også kunnet tilby en komplett serie med skråseteventiler og avstengingsventiler helt uten bakterielommer, for rørnett.

Ved 40 årsjubileet er rørsystemer Armaturjonssons største produktgruppe. Det er syv systemer i alt, og de står for 85-90% av omsetningen. I tillegg til JRG Sanipex® rør-i-rør omfatter programmet JRG Sanipex® Calor, et rør-i-rør-system for radiatorvarme, Arjonflooor®, rørsystem for gulvvarme, og JRG Sanipex MT®, et pexrør med en aluminiumkjerne, kalt alupex. Felles for disse fire rørsystemene er at de er tuftet på samme koblingsteknikk og bruker samme spesialverktøy. Dette er dermed med på å beskytte rørleggerfaget, og at installasjonene gjøres av kvalifiserte montører.

I tillegg til disse fire systemene har Armaturjonsson Arjonmelt®, rørsystem til gatevarme, samt to polypropylenrør til henholdsvis kulde/varme og sprinkling. Disse systemene er forholdsvis nye hos Armaturjonsson.
Til slutt må nevnes et av de produktene alle rørleggere kjenner godt. Det er blandeventilen JRGUMAT, som står for Johann Rudolf Gunzenhauser und Max A.Tschudin, oppfinnerne.