Jan-Erik Henriksen er hovedlærer i rørfaget på Sogn videregående skole.

– Jeg er Oslo-gutt fra Oppsal, som var en ny drabantby den gang. Jeg gikk på folkeskolen på Oppsal. Etter ungdomsskolen begynte jeg på Sogn i 1973, med Bjørn Øen som lærer. Den gang gikk vi først ett år her, og det var et lærerikt år med bare rør. Vi smidde, sveiset og laget flenser, og lærte masse om materialer og teknikker.

– Hvorfor valgte du å bli rørlegger?
–Faren min var rørlegger, det var det yrket jeg visste noe om. De sier at rørfaget er som arvesynden, det går igjen fra generasjon til generasjon. Jeg ser det her på Sogn, hvert år har jeg noen elever som er sønner, sønnesønner eller brødre av rørleggere.

Etter året på Sogn begynte jeg i lære og jobbet de neste 20 år i forskjellige firmaer. Så kom de berømte dårlige tidene på slutten av 1980-tallet. Etter å ha gått ledig et par perioder begynte jeg på teknisk fagskole. Det første året var på Etterstad, det andre var i Grimstad, det var der de hadde VVS.

– Jeg var hele tiden fast bestemt på at jeg ikke skulle bli lærer! Det ble til at jeg tok ingeniørhøyskolen på Cort Adelers etter Fagskolen, og deretter jobbet jeg som prosjektingeniør med fjernvarme i Oslo Energi.

– Hva fikk deg til Sogn og læreryrket?
– Jeg var alene med to små barn og da passet lærerjobben godt. Jeg ble bedt om å søke på jobben og har vært her siden 1997. Det er et valg jeg aldri har angret på.

– Hvordan er det å arbeide med ungdom?
– Det er flott, og det er en glede når jeg ser at det blir folk også av mange som ikke gjorde det så bra på skolen. Men så treffer vi dem igjen som baser og rørleggere og familiefolk.

Den stødige håndverkeren og ingeniøren som vet å holde kustus på unge rabagaster, har en privat interesse som med helt andre toner enn sveiseflammens og dreiebenkens:
– Jeg har alltid vært glad i musikk og kjøpte min første Beatles-plate da jeg var syv år, det må ha vært i 1964. Jeg spilte trommer i guttemusikken, og nå, i en alder av 52 år, er jeg med i et rockeband. Vi spiller til dans på puber etc. og i pinsen var vi i Irland og spilte.

Andre fritidsinteresser? Jeg liker å lage mat og drikker vin til mat og øl tilfest. Fritiden tilbringer jeg gjerne på et torp jeg har sør for Årjäng i Sverige. Det er midt i kanoland og bare halvannen times kjøring hjemmefra, sier Jan-Erik Henriksen.