Opprinnelsesgarantier er et verdipapir som garanterer at elektrisk kraft er produsert fra fornybare kilder. I intervjuer som CICERO Senter for klimaforskning har gjort med 24 norske bedrifter, kommer det fram at EUs system med opprinnelsesgarantert strøm mangler tillit hos flere av bedriftene.
 
– Norske bedrifter er opptatt av at miljøtiltakene de gjennomfører skal være troverdige. Tillit til at tiltak fungerer er avgjørende for at bedrifter skal sette dem i verk, sier CICERO-forsker Hege Westskog.
 
– Norge har allerede en svært stor andel fornybar energiproduksjon gjenom vannkraften, og mange av de intervjuede bedriftene oppfatter at den strømmen de kjøper vil være fra fornybar produksjon uavhengig om de velger å kjøpe opprinnelsesgarantert strøm, sier hun.   
 
Garantien er et stykke papir som garanterer at 1 megawattime elektrisitet er produsert med fornybare kilder. Men den garanterer ikke at strømmen man får ut av kontakten er grønn. 
 
– Bedriftene tror imidlertid ikke på at kjøp av opprinnelsesgarantier gir større investeringer i fornybar kraftproduksjon, sier Westskog.
 
Målsettingen med garantiene er nettopp at de skal gi økte investeringer i grønn energi.
 
– Flere av bedriftene tenker at opprinnelsesgarantiene bare fører til økt profitt for strømprodusentene, fordi de gjør at strømprodusentene kan selge strømmen noen øre dyrere og at dette gir dem økt profitt, forklarer hun. 
 
Forskerne som har utført intervjuene kan ikke med sikkerhet si at argumentene fra intervjuene er representative for norske bedrifter, men blant de intervjuede bedriftene er det flere store og viktige bedrifter.
 
Westskog peker på at EU med sitt system for opprinnelsesgarantier har laget «et homogent system i en heterogen mengde land». Norge, med sin store andel vannkraft, skiller seg ut fra mange andre europeiske land. Opprinnelsesgarantiene kan ha mindre troverdighet fordi den strømmen forbrukere faktisk mottar i kontakten i hovedsak er fornybar uansett.   
 
Bedriftene er opptatt av å være troverdige. Det kan være bedre for en bedrift ikke å gjøre tiltak i det hele tatt enn å gjøre tiltak som i ettertid ikke viser seg å ha fungert. 
 
– Troverdighet er viktig både for bedriftenes omdømme, for muligheten til god rekruttering og også for å skape god intern motivasjon blant bedriftens anstatte, sier Hege Westskog.
 
Fakta:
En opprinnelsesgaranti er et verdipapir som fungerer som et bevis på at elektrisk kraft er produsert med fornybare energikilder. Garantien skal angi hvilken energikilde som er brukt, samt tid og sted for produksjonen.
 
I Norge utstedes opprinnelsesgarantiene av Statnett på forespørsel fra kraftprodusenter. Strømleverandørene kan kjøpe garantiene fra kraftprodusentene, uten å kjøpe selve strømmen. Slik kan de reklamere med en annen varedeklarasjon enn den nasjonale.