Tromsø er Norges tredje største bykommune etter areal og har over 70.000 innbyggere. Aktiviteten i byggenæringen har vært stabil i flere år og stadig flere byggeprosjekter igangsettes. Som totalteknisk entreprenør er GK Tromsø innvolvert i mange spennende byggeprosjekter i nord.

– Om du ser deg rundt i Tromsø ser du mange byggekraner. Selv om aktiviteten varierer på næringsbygg, er det vekst innen boligbygg. Det er netto tilflytting og UiT og utdanningstilbudet trekker mange til byen, sier Viktor Strand, prosjektutvikler i GK Tromsø avdeling nybygg.

Selskapet ble etablert i Tromsø på åttitallet og har gjennom årene vokst gjennom oppkjøp og jobber i dag som en totalteknisk entreprenør. Kontoret har over 100 ansatte, med omtrent 50 ansatte på inneklima. GK er representert flere steder i Nord-Norge, blant annet i Harstad, Kirkenes, Bodø, Sørreisa, Sortland, Mo i Rana og Alta.

– I utgangspunktet jobbet vi med ventilasjon og inneklima, men over årene har vi utvidet med flere fag. Nå jobber vi også med byggautomasjon, kulde, elektro og rør, sier Tom Harald Markussen, distriktssjef i GK Tromsø avdeling eksisterende bygg.

– Vi har bygd organisasjonen i to segmenter hvor en avdeling jobber med nye bygg og den andre jobber med etter-markedet, service og rehabilitering. Vi har spisset oss både mot totaltekniske entrepriser og etter-markedet, sier han.

Mange store prosjekter
Strand og Markussen forteller om flere store og innovative byggeprosjekter i byen.

– I disse dager sluttfører vi arbeidet på Tromsøbadet. Teknisk sett har dette vært et spennende prosjekt for oss. De store overskridelsene ligger ikke så mye på tekniske fag, men mer på infrastrukturen rundt bygget. For oss har dette vært en vellykket prosjekter, sier han.

– Vi har også vært engasjert i byggingen av en ny fabrikk for Drytech som produserer Real Turmat. Ved produksjon av næringsmidler stilles det strenge krav til renhold og rengjøring av produksjonslokalet. I tillegg omstilles produksjonen mellom fisk, kjøtt og nøtter så alt må kunne vaskes ned for å unngå smitte mellom produksjonslinjene. Vi har derfor designet et lokale som enkelt kan rengjøres og omstilles til annen produksjon, sier Strand.

Produserer radioaktiv medisin
Selskapet overlevert nylig PET-senteret, et høyteknologisk bygg som er en del av Universitetssykehuset.

– Vi leverte ventilasjon og byggautomasjon til anlegget som produserer radioaktive isotoper. Tidligere ble medisinen produsert på Østlandet og fløyet inn på grunn av den raske halveringstiden. Nå produseres den radioaktive medisinen her i Tromsø, sier han.

Markussen forteller om flere utfordringer i prosjektet.

– Alle områder i bygget har egne truck-soner for å unngå smitte og overføring av kjemikalier. Det stilles store krav til nøyaktighet på trykkforhold, skille av luft og sluser. I tillegg er det ulike sikkerhetsnivåer i hele produksjonslokalet. Oppdraget var utfordrende, og vi måtte tenke oss godt om for å finne optimale løsninger. Som en nasjonal aktør er det en fordel å kunne hente ekspertise fra hele landet til slike prosjekter, sier han.

Skal bygge inn verdens største museumsgjenstand
Nå begynner selskapet på Norges største naust for Hurtigrutemuseet på Stokmarknes.

– For en del år siden tok Hurtigrutemuseet den eldste hurtigruten, Finnmarken, på land. Nå skal denne bygges inn i glass. Vi skal leverer ventilasjon og byggautomasjon til bygningen som blir en del av museet. Dette er et stort prosjekt og båten blir verdens største museumsgjenstand. Utfordringen med dette prosjektet er å bygge inn en hel båt som er i ganske dårlig stand, sier han.

– Vi har også en omfattende rammeavtale med Forsvarsbygg og har allerede flere store prosjekter på gang. Vi ser lyst på markedssituasjonen og forventer videre vekst, avslutter Markussen.