Bård Baardsen og Ingrid Røeggen ligger ikke på latsiden. Torsdag 4. november samlet de nesten 110 deltakere til Norsk Varmepumpeforenings seminar om varmepumper for fjernvarme- og nærvarmeanlegg.

Blant foredragsholderne som hadde mye erfaring og store anlegg å vise til, var Roy Frivoll i Avantor Eiendomsforvaltning AS/Nydalen Energi AS og Claus Heen i Fortum Fjernvarme AS.

Nydalen Varmesentral har fått mye oppmerksomhet i europeiske media. Den har vært presentert på en miljøutstilling i New York og har hatt flere besøk av delegasjoner fra Europeiske land.

Forvaltningsdirektør Roy Frivoll fremhevet at varmesentralen med varmepumpe og brønner var et pionerprosjekt som bare var mulig på grunn av støtte fra ENOVA og Oslo kommunes enøkfond, hver med 5,5 millioner kroner. Hovedprosjektet hadde en samlet kostnad på 64 millioner for sentral og infrastruktur.

Beslutning om vannbåren varme ble tatt i år 2000, da Avantor AS fremdeles var eid av Kjell Inge Røkke. Frivoll fremhevet Røkkes fremsynthet i valg av løsninger: Vi hadde Vi hadde kontakt med Hafslund om fjernvarme, men de hadde ingen planer om det. Derfor ble det valgt en felles sentral, og der så vi flere fordeler ved å velge varmepumpe:

• Bedre utnyttelse av bundet kapital i kjølemaskiner
• Betydelig lavere energiforbruk
• Lav elektrisitetsavgift
• Kjøleenergi brukes og selges som oppvarming
• Lavere felleskostnader for leietakere
• Miljømessig gevinst

Det eneste av varmesentralen som er synlig i dagen er de fire pipene, som det ryker litt av på veldig kalde dager. Spisslast er olje.

Frivoll opplyste at Avantor har konsesjon for å slippe ut overskuddsenergi i Akerselven, noe som bare påvirker dyrelivet i elven i meget liten grad..

Nydalen Varmesentral dekker et varmebehov på 15 GWh og et kjølebehov på 10 GWh. Sentralen leverer energi til 164 000 kvadratmeter boliger, kontorbygg og hotell.
Status for 2009 viser at det ble produsert 12 500 000 kilowattimer varme og 4 000 kWh kjøling. Av dette er 8 000 000 kWh fornybar energi, som sparer 3 000 tonn CO2-utslipp.

Fortum Fjernvarme
Fortum Fjernvarme AS er en del av det børsnoterte energiselskapet Fortum som har 15 000 ansatte og en årsomsetning på 48 milliarder kroner. Det er store tall, men Fortum har også store ting å vise for seg i Norge. Fortum var en pioner i Europa med å levere fjernkjøling og en pioner med varmepumper i fjernvarmeanlegg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Claus Heen, Forum Fjernvarme

Fortum har lang erfaring med varmepumper i fjernvarme- og nærvarmeanlegg, fortalte Claus Heen. – Det er hovedsakelig det vi driver med i Norge. Pumpene går mot avløpsvann, sjøvann og energibrønner, representert ved henholdsvis (bl.a.) Veas-tunnelen, lysakersentralen og brønnparken på Ahus.. Vi har mange store anlegg, og de har alle både varme og kjøling.

Det er jevnt trykk på kjøling hele tiden, til noen kunder leverer vi over året mer kjøling enn varme. Det er veldig mye teknisk kjøling. Den største av de to varmepumpene i Telenor energisentral har større kapasitet på kjøling enn på varme. Vi har et sammenhengende nett Fornebu-Lysaker-Lilleaker. Fornebu har sjøvannskilde med varmeveksler av titan.

På Ahus i Lørenskog har Fortum en energisentral med 228 brønner. Dette medførte så mye støy i anleggsperioden at det var nødvendig med tiltak for å beskytte naboene, men etterpå ble det igjern vanlig ”drift” av jordet.

På grunn av den høye prisen for et borehull, 60 000 til 100 000 kroner. Det ga følgende konklusjon fra Claus Heen: Har du en annen varmekilde til varmepumpen - bruk den!


Daniel Kristensen i ABK AS snakket om varmeopptak. ABK har levert utstyr de flere av de største brønnparkene i Norge, deriblant Nydalen Varmesentral og Ahus.