Den unge rørleggeren har fått rørleggeryrket inn med morsmelken. Han var med sin far som også er rørlegger på jobb allerede som liten gutt. Så det lå i kortene at den unge og ivrige gutten fra Dolmøy også kom til å bli rørlegger. At han kroner det med en Norgesmester tittel, er ikke alle forunt.

Rørleggeryrket er topp
- Jeg ble med pappa tidlig på jobb. Synes jobben hans var veldig morsom, og det må jo ha gitt meg noe siden jeg nå sitter her. Kan bare si at rørleggeryrket fasinerer meg, etter hvert som man lærer mer og mer, sier Sæther.
- Det mest morsomme i det daglige er å jobbe med kobber- og stålrør. Da får man brukt sin kunnskap, og brynet seg på noen utfordringer. Det føler jeg er skikkelig rørleggerhåndverk. Men jeg ser jo at plastrørene tar mer og mer over. Litt trist på en måte, for med plastrør blir det mer en monteringsjobb. Ikke så mye lodding og sveising. Men det er jo antageligvis slik fremtiden blir.

Saken fortsetter under bildet:

Stian Sæther sa ikke nei takk til en klem fra kunnskapsministeren Kristin Halvorsen under premieutdelingen.


NM + Svenneprøve
Den nybakte mesteren forteller at det er ingen liten jobb man skal gjennom for å ta Svenneprøven. Det krever sitt, og alle kandidatene har jobbet jevnt og trutt hver dag gjennom hele uken. For min del var det ingen store overraskelser eller problemer underveis. Jeg har gjort det beste jeg kan, og det gikk jo bra til slutt, forteller en stolt rørlegger.
- Litt spesielt, men ikke minst kjempeartig å kunne ta svenneprøven i slike omgivelser som dette på Lillestrøm. At det i tillegg er i Yrkes-NM, er jo litt ekstra stas.

Veien til Yrkes-NM gikk gjennom trøndersk mesterskap. Der vant Sæther, og ble dermed kvalifisert til Yrkes-NM.

Stian jobber i firmaet Hagnes VVS i Trondheim, et firma med totalt 11 ansatte. Han har mange varierte oppdrag, men jobber mest med varme, sanitær og gass.

Talentfull håndverkerfamilie
Det er kanskje ikke helt tilfeldig at rørleggeren fra Dolmøy vinner Yrkes NM. Norgesmesteren kommer tydeligvis fra en talentfull håndverker familie. Faren er rørlegger, mens broren er blikkenslager. Broren deltok også under Yrkes-NM, og kom på andreplass i Blikkenslagerfaget. Det beviser jo at det må være et eller annet i genene.

- Vi er jo skapt til å jobbe, sier den unge rørleggeren.
- Jeg er selvfølgelig stolt som fikk førsteplassen, og bestått svenneprøve. Men jeg er på ingen måte ferdig utlært etter avlagt svenneprøve. Det som jeg har lært til nå er basic, det er nå den virkelige læreprosessen begynner, forteller den voksne og fornuftige gutten fra Dolmøy.

Som ren bonus venter nå også en tur med Armaturjonsson til Sveits, hvor Sæther skal delta i VM JRG Sanipex MT sammen med fire andre nordmenn. Der skal det konkurreres mot mange rørleggere fra forskjellige land.