Siden den internasjonale lavkonjunkturen slo inn over landet i fjor høst har BNL, i samarbeid med Prognosesenteret, foretatt månedelige undersøkelser blant et utvalg av medlemsbedriftene. Målet har vært å kartlegge den økonomiske utviklingen i bedriften måned for måned. BNL har også hatt med en egen forventingsindikator, der vi har spurt om bedriftenes forventinger – både til utviklingen i egen bedrift og i markedet generelt i kommende måned.

Forventningsindikatoren viser at medlemsbedriftenes
syn på fremtiden har gått fra ”helsvart” til mer status quo i løpet av det siste halve året. I november i fjor svarte nesten samtlige bedrifter at neste måned ville bli dårligere enn inneværende måned. Siden har forventningene gradvis bedret seg, og ved seneste måling var bildet at mai vil bli omtrent likt med april.

Disse tallene tyder på at sjokkbølgene som kom etter konjunkturomslaget i fjor høst nå har lagt seg, det fantes et liv etter finanskrisen. I tillegg kommer det signaler fra ulikt hold som tyder på mindre nedgang enn tidligere ventet, og faktisk også oppgang på enkelte områder:
  • Fallet i aktiviteten i verdensøkonomien var mindre i februar og mars enn i januar, og i Kina har veksten tiltatt igjen.
  • Utenlandske forventningsindikatorer er på et lavt nivå men har sluttet å falle. Dessuten har aksjekursene jevnt over økt den senere tid.
  • Norske husholdningers vurderinger av utviklingen har bedret seg noe, akkurat som hos BNLs medlemsbedrifter.
Rentenedgangen har hatt virkning
En vesentlig grunn til de noe lysere utsiktene er de siste månedenes rentenedgang over store deler av verden. Norge har ikke vært noe unntak. Siden september har Norges Bank satt ned styringsrenten fra 5,75 prosent til historisk lave 1,5 prosent. Dette demper utslagene av den internasjonale lavkonjunkturen, og stimulerer til økt aktivitet i den norske økonomien – også innen bygg og anlegg.
Det er imidlertid fortsatt mange skjær i sjøen. Blant annet rapporteres det at det fortsatt er vanskelig for næringslivet å få finansiering. I følge Norges Bank melder bankene faktisk om ytterligere innstramning i kredittpraksisen overfor foretak.

Fredag 15. mai legger regjeringen frem forslag til Revidert nasjonalbudsjett 2009.

Da vil vi få vite om regjeringen vil foreta ytterligere påplusninger i årets budsjett – i tillegg til den særskilte tiltakspakken som kom 26. januar. I budsjettdokumentet vil Regjeringen også legge frem en ny vurdering av situasjonen for norsk økonomi.

Kilde:bnl.no