Parat Varme i Kvinesdal  lanserer i disse dager en ny serie lydsvake fordampere for luft til vann splitt varmepumper. Det knytter seg store forventinger til løsningene, som ifølge produsenten bør egne seg særlig for kystnære klima.

Ny stabilitet
Takket være stabil konstruksjon i form av bordmodell og ny utforming av selve viftene, som er plassert vertikalt, er det begrenset rom for vibrasjoner, og dermed heller ikke støy. God avstand mellom lamellene minimaliserer problemet med ising. Et ekstra lyddemper-kit kan monteres for enda mindre støy, om man ønsker det.

- Fordampere og varmepumper generelt bråker en god del, og det er ikke alltid så hyggelig å høre på disse når man sitter og skal nyte grillmaten, ikke minst er hensynet til naboer også viktig. Dette er som kjent i tillegg regulert i støyforskrifter, sier Matthias Ader ved Parat Varme til VVSforum.

Mindre
Ochsner har nylig viderutviklet sitt fordampersystem VHS-M til GMLW 5 til 35 plus maks. turtemp. 65°C. Serien omfatter modeller fra VHS-M 5 til VHS-M 35, med henholdssvis støynivåer i 10 meter avstand fra 20dB(A)(Silent mode 18 dB) til Normal mode 33dB(Silent mode 28 dB)

- Med en lydreduksjonspakke vi kaller for Super Silent kan man redusere lydnivået med ytterligere 3 dB(A). Denne pakken består av sylinderlyddemper til hver enkelt vifte, forsterket lydisolering av kabinett inne samt avskjermet kuldeteknikk, forteller Ader.

Driften av fordampere med elektronisk ekspansjonsventilen er elektronisk regulert med Carel styring, fordelen med dette er at man har en flyttbar display innvendig på selve varmepumpens regulering og kan se alt inne, displayet kan brukes på alle nye luft/vann splitt varmepumper med Carelstyringen.

Viktig
Varmepumper får stadig større utbredelse, ikke minst i takt med bedre ytelse på luft til vann varmepumper, og tradisjonelle luft-til-luft løsninger.

Alle produsenter er forpliktet til å angi støynivået på sitt produkt.

- Kravet i forskriften er at naboen ikke skal oppleve mer enn 35 db. Denne løsningen med luft/vann splitt med super silent utedel vil jeg påstå er en av de mest stillegående løsningene på markedet, sier Ader.

I kombinasjon med en varmepumpeløsning forventer Ader stor interesse for disse varmepumper og fordampere, ikke minst på grunn av høy ytelse og stort modellprogram.