- For hus som ikke kan bore etter jordvarme, er nå en effektiv luft /vann varmepumpe et godt alternativ, sier Anders Odell hos Energimyndigheten. Han mener at slike pumper nå nærmer seg jordvarmepumper i effektivitet.

Energibesparelse er beregnet for bygninger som har behov for energi på 15 000 kWh / år, 25 000 kWh / år og 35 000 kWh / år. Resultatene viser at luft / vann varmepumper gir gjennomsnittlig besparelse på 60 prosent.

Modellene viser store forskjeller i med å avgi lyd, eller støy som mange vil oppleve. Den mest stillegående gir 56 dB og den høyeste 69 dB. Dette er en forskjell som folk oppfatter som en mer enn dobling av støyen.

- Lyden av en luft /vann varmepumpe kan være forstyrrende i tett befolkede områder, men testresultatene viser altså at det nå er teknologier som kan sterkt redusere støy uten tap av energi, sier Anders Odell.

Mange av pumpene viser store tap i produksjon av varmt vann. Noen har tre til fire ganger høyere tap enn andre. At de fleste skiller 1400 kilowattimer per år i tap mellom varmepumpene som er testet.

- Systemene for varmt tappevann må bli bedre. Å redusere tap er en stor utfordring for produsentene, sier Pär Westlund, leder av testlaboratoriet.

For luft/vann varmepumper kommer EU-regler som sannsynligvis vil tre i kraft i 2013. Nye krav betyr at pumpenesom er mindre effektive og mer støyende, ikke kan selges. Det vil bli krevd energimerking på slike varmepumper, noe som gjør det enklere for forbrukerne å gjøre et energieffektivt valg.

Les hele testen hos Energimyndigheten
 

Har du Tips til VVS-Forum?

GI DIN KOMMENTAR HER: