De nye kvalitetskravene til Husbankens grunnlån trådte i kraft 1. juli. Energikriteriene kan oppfylles på tre måter, hvorav en metode er lavenergihus klasse 1 etter NS3700. Enova kan gi 300.- pr kvadratmeter ved bygging av lavenergihus klasse 1, men velger du passivhus kan tilskuddet økes til 450.- pr kvadratmeter.

Kriteriene til energi og miljø omfatter både småhus og boligblokker og kan oppfylles på tre måter:

A) Energitiltak i samsvar med skjerpet tiltaksmodell
B) Varmetapstall som ikke er større enn i skjerpet tiltaksmodell
C) NS 3700 Lavenergihus klasse1

- Det kan derfor være lønnsom å planlegge og bygge lavenergihus klasse 1 eller passivhus etter NS 3700. Utbyggere anbefales derfor å vurdere dette alternativet, råder prosjektleder Are Rødsjø i Husbankens miljøgruppe.

Det er registrerte foretak, offentlig virksomhet i form av byggeiere, samt boligsameier/borettslag som kan søke Enova om støtte til boliger som bygges og dokumenteres i samsvar med NS 3700. For mer informasjon se www.enova.no eller følg denne direktelinken: http://naring.enova.no/sitepageview.aspx?articleID=3949

De to andre måtene for å oppnå Husbankens energikriterier på er basert på et utvalg av energitiltak i tiltaksmodellen i byggeforskriftene av 2010, TEK § 14-3, og er på 4 punkter strengere enn denne. Husbankens skjerpede krav til vinduer og dører, luftlekkasjer, varmegjenvinning m.v. lar seg gjennomføre uten omfattende endringer i dagens byggepraksis.

Kravet til yttervegg, som er i samsvar med TEK 10 § 14-3, vil trolig være det mest avgjørende for om man velger skjerpet tiltaksmodell eller går for egne tiltak (omfordeling) og beregning av varmetapstall. For tradisjonelle ytterveggskonstruksjoner i tre vil kravet til u-verdi for yttervegg bety 25 cm isolasjon. Dersom man bruker isolerte stendere som for eksempel Iso3 fra Moelven kan isolasjonen i yttervegg reduseres til 20 cm. Ønsker man å bygge en tradisjonell vegg med stendere i heltre og 20 cm isolasjon oppfyller man ikke kravene i skjerpet tiltaksmodell (Alternativ A). Da må man kompensere dette med forbedrede tiltak andre steder og gjøre en beregning som viser at varmetapstallet ikke øker. (Alternativ B).