En tredel av Oslos klimagassutslipp kommer fra over 15 000 små og store oljefyrer.

Oslo miljøpris for 2011 deles ut i Samfunnssalen, Arbeidersamfunnets plass 1, onsdag 1. juni kl 09.00. Prisen deles i år av Lønnealléen borettslag, Nordstrand Vel og Johannes Løken.

- For å nå Oslos miljømål om å halvere klimagassutslippene innen 2030 og bli oljefri allerede i 2020 er vi helt avhengig av at byens innbyggere bidrar aktivt. Vinnerne har ved å skifte ut sine oljefyringsanlegg bidratt til evigvarende klimagasskutt. Når oljefyren først er byttet ut med miljøvennlig energi så er disse utslippene kuttet for godt, sier Kjersti Helgeland Bohlin, leder i juryen for Oslo miljøpris 2011.

Vinnerne er aktive ambassadører for at andre kan gjøre det samme som dem. De har spredt informasjon om de gode tiltakene gjennom aviser, nettsider og stilt opp som eksempel i Oljefri-kampanjen. De er levende eksempler på at miljøtiltak lønner seg.

- Vinnernes innsats bidrar til at det blir lettere for andre å bytte ut oljefyring med fornybar energi. Dette vil gi store kutt i klimagassutslipp og gjøre bylufta renere. I tillegg vil det forebygge oljelekkasjer til jord og vann fra hager og kjellere på Nordstrand, Tveita og andre steder i Oslo, understreker Kjersti Helgeland Bohlin.

Om Lønnealléen borettslag

Lønnealléen borettslag er et borettslag med tre blokker og 204 leiligheter på Tveita. Siden 2007 har de kuttet klimagassutslipp med 450 tonn CO2 årlig. I tillegg sparer de energi tilsvarende 330 000 kilowattimer. Dette kutter de totale energikostnadene med om lag en halv million kroner årlig. Tiltakene de har gjennomført omfatter:

- Utskifting av oljefyrene til pelletsanlegg,
• Montering av individuell strømmåler i hver boenhet slik at hver leilighet ser og betaler for reelt strømforbruk
• Montering av sensorer i trappeoppgangene for å styre belysningen automatisk.

I tillegg til å spare penger, energi og bli oljefritt, har Lønnealléen borettslag bidratt til å hjelpe og inspirere andre til å bli oljefri. I Oslo er det ca 1 400 borettslag med mer enn 90 000 boenheter. Her ligger det et kjempepotensial til både å redusere klimagassutslipp og spare strøm. Lønnealléen viser at godt planlagte tiltak gir store besparelser for både miljø og økonomi. Lønnealleen er et eksempel som andre borettslag vil bli inspirert av.

- Det er kjempemotiverende å få Oslo kommunes miljøpris for vårt miljøarbeid. Vi er strålende fornøyd både med klimaeffekten og det at vi sparer penger, sier Nagulandiran Sugandiran, styremedlem i Lønnealléen borettslag.

Om Nordstrand Vel og Johannes Løken
Nordstrand Vel er en av Norges største og eldste velforeninger med mer enn 1 900 medlemmer, hovedsakelig villaeiere. Johannes Løken er et av medlemmene i vellet. Han har hatt ansvar for drift av velhuset. Selv har han skiftet ut oppvarmingen av huset sitt fra oljefyr til bergvarmepumpe. Deretter fikk han overbevist vellet om å fjerne oljefyren og den gamle, lekkasjefarlige oljetanken i velhuset. Nå er begge oljefri og har kuttet klimagassutslippene sine med til sammen 45 tonn CO2 årlig.

På Nordstrand er det ca 1 600 oljefyrer i drift i private hus. 700 av disse har oljetanker nedgravd i hagen som er over 30 år. De er så gamle at de står i stor fare for å lekke olje til jord, vassdrag og drikkevann. Når det ble kjent at Nordstrandhuset, som er et viktig samlingssted i lokalmiljøet, hadde blitt oljefritt, førte det til bevisstgjøring og inspirasjon som sprer seg i nabolagene og over hagegjerdene.

Johannes Løken er en engasjert privatperson og viktig pådriver for Nordstrand Vels miljøarbeid. Etter å ha stilt opp i media og på temakvelder om alternativer til oljefyring, har flere nordstrandboere kontaktet Løken og kommet hjem til han for å se på anlegget og slå av en prat. En huseier som vil slutte med oljefyring trenger eksperthjelp for å finne gode løsninger. Men vel så viktig er det å få gode råd fra andre privatpersoner som har gått gjennom den samme prosessen.

- Ikke bare prisvinnerne, men alle som gjør en innsats for å bli oljefri, blir premiert med enøkstøtte! sier Johannes Løken.

- Jo flere oljefyrer vi fjerner, jo mer reduserer vi CO2 og jo renere luft puster vi inn. Dette er en mer enn god nok begrunnelse for å bli oljefri, mener prisvinner Johannes Løken.