- Vi evaluerer kontinuerlig våre produkter og har kontinuerlig oppdateringer samt samarbeide med alle våre underleverandører. Vi er godt forberedt og har et eget Product Management i Danmark som overvåker alt hele tiden, understreket Lars R. Reinemo fra NOVEMA Aggregater.

Fristene er ok
Lars R. Reinemo mente at datoene som bransjen har fått er overkommelig å klare, så med et felles mål og riktig fokus skal dette gå bra.

Noe mer komplisert er det for Oso. Teknisk manager David Zijdemans i Oso har fortsatt en vei å gå siden det blant annet ikke har kommet noen skikkelige avklaringer bruken av elektrisk oppvarmede varmtvannsberedere.
- Vi vet ikke helt hva som skjer, men det vil måtte komme andre og mer komplette type løsninger i markedet. Vi har investert 200 000 kroner for å kunne måle og beregne, så vi følger godt med og er veldig opptatt av dette, innrømte Zijdemans.

WILO er i rute
For WILOs representant, Pål Moen er situasjonen mye enklere. WILO har nemlig i mange år jobbet med produktutvikling og ligger godt an med alle sine pumper.

- WILO har jobbet med å skaffe markedet energivennlige pumper i minst 10 år. Vi har ligget i forkant av utviklingen og benytter oss av moderne teknologi, fortalte Pål Moen, som ikke var i tvil om at den nye miljøvennlige tankegangen fører til at vi får mer effektive produkter ut i markedet.

Kommer flere
Økodesigndirektivet har nå ni såkalte forordninger i Norge, mens EU har tolv. Det vil gradvis bli faset inn flere slike forordringer i årene som kommer. VVS-bransjen er en av mange bransjer som altså må ta innover seg det nye EU-direktivet, som gjelder fra i mars i år.
- Kommer det produkter på markedet som vi tror ikke holder kravene kan vi gi dagsbøter til produsenten har trukket produktet fra markedet, sa Kirsti Hind Fagerlund, seniorrådgiver i NVE til landsmøtedeltakerne.


Lars R. Reinemo fra NOVEMA Aggregater kunne fortelle at de hadde full kontroll i forhold til økodesigndirektivet.


David Zijdemans fra Oso var litt usikker på hva fremtiden ville bringe, men innser at det vil komme andre type løsninger enn i dag.