American Legion
Legionella pneumophila er en bakterie  som kan forårsake legionærsyken. Det finnes mange varianter og undergrupper av bakterien, men Legionella pneumophila er den mest utbredte og ble påvist allerede i 1947, men fikk sitt navn først i 1976, da amerikanske krigsveteraner (American Legion) holdt  et seminar i Philadelphia, USA. Utbruddet resulterte i akutt og alvorlig lungbetennelse for  et stort antall deltakere hvorav 34 døde.

Smitte
Bakterien er avhengig av optimale vekstvilkår for å blomstre opp.  Den finnes overalt i naturen, også i vannkilder og i jordsmonn.  Det er først når bakterien får mulighet til å formere seg, at den blir smittefarlig. Legionella smitter ikke direkte mellom mennesker, men via små vanndråper (aerosoler). Disse små vanndråpene som  kan være infisert med legionella, pustes ned i lungene. Det er bare et fåtall av de som blir smittet, som blir alvorlig syke, og enda færre som dør av Legionella. Det er oftest de som allerede har et nedsatt immunforsvar som blir alvorlige syke eller dør av Legionella bakterien.
Det er flere nordmenn som blir smittet hvert år, og ofte i utlandet.  I 2013 var det innrapportert 40 tilfeller av Legionærsykdom i Norge, hvorav 24 antas å være i utlandet. Symptomene starter ofte med hodepine, muskelsmerter og slapphet.  For noen kan det utvikle seg videre med feber, tørrhoste og lungebetennelse. Det kan også forekomme magesmerter og diare.

Vekstvilkår
Legionellabakterier formerer seg best i stillestående vann ved temperaturer mellom 20 og 50°C. Bakterien trives godt i biofilm sammen med andre organismer som alger, amøber og døde bakterier.
Dusjhoder og vannkraner på hotell og sykehus er blandt installasjonene som gir gunstige vilkår for bakterien, sammen med kjøletårn, boblebad, sprinkleranlegg og varmtvannsinstallasjoner uten tilstrekkelig temperatur.  Ved temperaturer over 60°C vil ikke bakterien overleve i lang tid, derfor er det anbefalt å holde en høyere temperatur på varmtvannet, helst 65°C eller mer.

Utbrudd i Norge
Det første Legionella utbruddet i Norge var i 2001 hvor 28 ble smittet og syv døde.  Smittekilden viste seg å være et kjøletårn.
Det var også et stort utbrudd i Østfold i 2006, hvor over 100 ble syke og 11 døde. Sett fra et internasjonalt perspektiv, er dette et av de større tilfellene av Legionærsyken.