Byggenæringen er den største distriktsnæringen i landet med rundt 180 000 sysselsatte.

– Flinke folk generer penger. Skal bedriftene overleve fremtidens arbeidsmarked, så må de satse på folka sine. Skal folka overleve i jobben, så må de ha kompetanse. Da blir kunden tilfreds og bedriften tjener penger, sier kompetansedirektør Jørgen Leegaard i BNL.

Økte miljøkrav, teknisk forskrift (TEK) og mer komplekse byggeprosesser fører til at den enkelte må dokumentere, rapportere og ha mer fagkunnskap enn tidligere.

Det krever en omstillingsdyktig stab med stødige grunnleggende ferdigheter.

Vox har inngått samarbeid med BNL for å nå ut til flere virksomheter i byggenæringen. Vox er en etat under Kunnskapsdepartementet.

Samarbeidet går ut på å informere bredt i bygg- og anleggsbransjen i tillegg til at det er satt av 1,8 millioner kroner for å lage gode forbildeprosjekter for basiskompetanse i byggenæringen.

Svake leseferdigheter er tredje viktigste årsak til utstøting fra arbeidslivet, etter alder og helse. 27 prosent av den voksne befolkningen behersker ikke data. Mange opplever ikke selv at har behov for opplæring, og risikerer derfor å falle utenfor ved omstillinger.

Vox arbeider for økt deltakelse i samfunns- og arbeidsliv ved å heve kompetansenivået hos voksne. Vox legger særlig vekt på grunnleggende ferdigheter, realkompetanse og voksnes rett til opplæring.

Midlene bevilges gjennom regjeringens «Program for basiskompetanse i arbeidslivet» (BKA).

Søknadsfrist er 22. januar 2010.

Les mer på VOX