– Hvordan vil du ta vare på denne varmen og unngå sløsing med energi, Huus-Hansen?
– Ved å investere i et geoenergianlegg tilsvarende dem som finnes på Ahus og i Nydalen, og i Drammen på Papirbredden og Kvartal 10, og som kommer på det nye Choice-hotellet og NAV-bygget. Ved å bruke fjellvolumet rundt eller under bygget til sesonglagring av energi, kan energokostnadene til oppvarming og kjøling reduseres med 60-70 prosent.

Gå stille, gå dypt
Klimaet i Norge tilsier at de fleste næringsbygg har stort varmebehov om vinteren – men også betydelig kjølebehov om sommeren, fortsetter Huus-Hansen.
– Hva kan geoenergi bidra med i den sammenheng?
– Geoenergi er et samlebegrep for utnyttelse av energi lagret i grunnen, enten det er vertikale brønner eller horisontale kollektorsystem i grøfter. Ved at varme hentes opp for å ”fore” varmepumpen om vinteren, senkes temperaturen i grunnen noen grader gjennom vinteren. Om sommeren kan det nedkjølte volumet benyttes til kjøling, enten som frikjøling og/eller at varmepumpen opererer som kjølemaskin og dumper overskuddsvarme i brønnene.

Lønnsomhet
– Mange kvier seg for å investere i et geoenergianlegg på grunn av den noe høyere investeringen. Hvilke tall opererer man med her?
– Energibrønenne gjør at investeringen i et geoenergianlegg blir høyere enn for en tradisjonell energisentral med olje, gass eller elektrisitet som energikilder. Merinvesteringen er normalt inntjent på få år, vanligvis 4 til 8 år. Med et tidsperspektiv på 15–20 år blir internrenten fra 12 til 25 prosent. Denne løsningen er mest lønnsom for bygg som har både kjøle- og varmebehov på 5 000 kvadratmeter eller mer.