Rørleggermester Viggo Wahl Pedersen har jaktet nye oppfinnelser hele livet og har utviklet lekkasjestoppere siden 80-tallet. For mange er han regnet som bransjens «Petter Smart». Viwa Watersafe lekkasjestopper er et system med sensorer og magnetventil med innebygd autotest for overvåking og sikring av vannsystemene i bygg. Programmering, montasje og pakking skjer på Notodden, mens komponentene leveres stort sett av norske underleverandører. Lekkasjestopperne sendes ut til hele landet, og benyttes også i prefabrikkerte baderomskabiner fra utlandet. Men først og fremst er kundene norske rørleggerbedrifter.

Etter at Høiax ble majoritetseier i september i fjor, var det meningen at Viggo skulle være med fram til årsskiftet. Slik gikk det imidlertid ikke, og Rypdal håper han fortsatt kan dra nytte av Viggos unike kunnskap og store nettverk i lang tid framover.

Også for Viggo, som har rukket å runde 70 år, er dette en ideell løsning.

- Ja, jeg kan jo ikke sitte uvirksom og vente på at snøen kommer, sier han – som vanlig med glimt i øyet. -  Jeg må ha noe fornuftig å foreta meg, og det er jo dette jeg kan. Men kanskje jeg nå i tillegg for første gang kan unne meg 14 dagers sammenhengende ferie. Det kan jeg ikke huske jeg har hatt noen gang!

- Jeg har masse å lære av Viggo, som har bygd opp dette livsverket fra bunnen av. Derfor er det veldig bra med en gradvis overtakelse av skuta for å videreføre hans arbeid og utvikle selskapet ytterligere, sier Rypdal – med fartstid fra Danfoss.

Han er ikke i tvil om at dette vil gi både Høiax og Viggo Wahl Pedersen AS et løft. Med overtakelsen, vil Høiax bli komplett på lekkasjesikring samtidig som datterselskapet vil få tilført ressurser innen salg og markedsføring, support og teknisk.

- Vi er veldig bevisst på å videreføre merkevaren Viggo Wahl Pedersen AS og alle gode kvaliteter selskapet står for. Litt av suksessen har vært den lokale forankringen, derfor skal vi fortsatt ha basen og produksjonen i Norge. At det aller meste av komponentene også kommer fra norske produsenter, er særegent i dag, og som vi ønsker å beholde.

Det enkle er det beste
For Viggo har alltid det enkle vært det beste, og selskapet har selv tatt hånd om hele logistikken – fra innkjøp til levering. Et apparat som har fungert veldig bra, understreker han.

- Når vi får inn en bestilling, blir den sendt ut samme dag uansett hvor stor eller liten den er. Det handler om å bygge nettverk og ha gode relasjoner til dyktige mennesker rundt deg. Om jeg har behov for brosjyremateriell, kan jeg ringe en kar borti gata her på kvelden, så får jeg det levert om morgenen dagen etter. Og vi har et mekanisk verksted i nabolaget som jeg benytter. Slik har vi bygd opp logistikken gjennom mange år, og om du holder deg inne med folk så får du som regel raskt hjelp og god service. Den samme tilgjengeligheten har vi, dersom rørleggeren står fast eller lurer på noe ute på oppdrag. Vi er aldri lenger unna enn en telefon uansett når på dagen det måtte være!

- Og jeg har for lengst erfart at det kan være vel så billig å handle i Norge framfor å frakte deler med fly fra Kina, legger han til. - I tillegg ligger det et viktig miljøaspekt i det. Det er kun ventilen vi handler utenfor grensene, det vil si i Danmark.

Revolusjonerende løsning
Nettopp den løsningsorienterte tilnærmingen til kunden og markedet, har Rypdal veldig sans for.

- Viggo har hele tiden sett behovene, funnet løsninger og hatt kontinuerlig fokus på forbedring og utvikling. Det er jo ikke mulig å ikke bli imponert over hvordan dette selskapet har blitt drevet, på mange måter på tvers av bransjen ellers. Her er det usedvanlig kort vei fra avdekking av et behov til handling.

Han trekker fram nettopp den lekkasjestopperen basert på magnetventiler, hvor anlegget automatisk mosjonerer seg hver døgn som et stjerneeksempel på innovasjon. Prosessen tar et kvart sekund og merkes ikke selv om noen står i dusjen.

- Ja, det må være noe av det mest revolusjonerende for bransjen fra en norsk produsent på lang tid. Utfordringen tidligere var at om ikke sluttbrukeren selv testet systemet kunne ventilen «gro fast», uavhengig av ventiltype. I 2015 gjorde Viggo en forbedring i elektronikken ved at ventilen slår opp og igjen én gang i døgnet. I tillegg lanserte han en ny, rustfri legering og et romsligere design innvendig som gjør at smuss ikke setter seg så lett. Mosjoneringen er alfa omega for driftssikre vannstoppventiler, understreker han.

Blant de nyere funksjonene på Watersafe-produktene er enda bedre dataløsninger, sjaktvarslingsbokser (i større bygg kan en slik boks dekke 15 etasjer og vise akkurat hvor det er en lekkasje) og trådløse sensorer med plass til opptil 99 på én mottager.

- Løsningen med mosjoneringen kom jeg på en natt jeg trodde jeg sov, men visstnok ikke gjorde det likevel, sier Viggo og humrer.

Utgjøre en forskjell
Rypdal påpeker igjen viktigheten i å ivareta og videreføre det unike miljøet og stoltheten i firmaet Viggo Wahl Pedersen AS.

- Suksessformelen er å skreddersy produkter til prosjekter, handle lokalt, direktesalg og tett dialog med rørleggerne osv. Dette skal bli noe markedet fortsetter å sette pris på, og vi skal utgjøre en forskjell for enda flere kunder når det gjelder vannskadesikkerhet, lover Lasse Rypdal