Ovenstående er hentet fra en artikkel i Oval-Info nr. 3, september 2007. Oval-Infor utgis fire ganger i året av Opplysningsutvalget for VA-ledningsnett. Artikkelen opplyser videre dette om den norske innsatsen blant de spillegale:

Las Vegas er en ørkenby i voldsom vekst, og en forutsetning for slik vekst er at man klarer å ta vare på vannressursene på en forsvarlig måte. Ledningsnettet må være effektivt og vannlekkasjer har man rett og slett ikke råd til, sier Sveinung Sægrov som er professor ved NTNU/Sintef og som har vært med i en bred europeisk gruppe som har utviklet dataverktøyet CARE-W (Computer Aided REhabilitation of Water networks).

- SINTEF ledet arbeidet med CARE-W og søsteprosjektet CARE-S (Computer Aided
REhabilitation of Sewer and Strom Water networks) som pågikk i fire år som EU-prosjekt. Protypene til de nye dataverktøyene var klare i 2005. Jeg presenterte CARE-W i et faglig forum i USA og kom der i kontakt med en kollega fra Polytechnic University i New York. Hun presenterte verktøyene på flere faglige møter i USA og møtte stor interesse fra flere amerikanske byer – blant annet Las Vegas som nå er kommet langt i planleggingsarbeidet med bistand fra oss og med hjelp av CARE-W systemet.

CARE-W er tilrettelagt slik at man først kartlegger ledningsnettet og deretter legger fornyelsesplan ut fra den tekniske tilstanden. Å skifte ledninger før det er nødvendig, er
dyrt sløseri. Det gjelder å skifte ut når tiden er moden, men før det inntreffer brudd og skader. Ting må skje i riktig tempo og i riktig rekkefølge.

- Vi synes selvsagt det er spennende å få være med på planleggingen av rehabilitering og
utbygging av drikkevannsnettet i en stor ørkenby, men mest ressurser bruker vi likevel på å
bistå kommunene her i Norge, sier Sægrov. – Vi har samarbeidet med en lang rekke store og små kommuner – fra Oslo og Trondheim til Tønsberg, Larvik, Narvik og Asker for å nevne noen – med tilrettelegging og etablering av planer for VA-nettverkene.

- Med CARE-W systemene har vi fått et svært godt planleggingsverktøy som gir mulighet til å legge langsiktige, kostnadseffektive planer for utskiftning av det norske ledningsnettet som trenger en omfattende forbedring i de fleste deler av landet. I Sintef står vi mer enn gjerne til tjeneste med råd og dåd, og vi er ikke lenger unna enn nærmeste telefon! Sier Sægrov.

http://www.uponor.no/upload/Documents%20(PDF%20and%20officedocuments)/Norway/IE/PDF%20-%20Other/%C3%96vrigt/Oval_September2007.pdf