- COP er en øyeblikksverdi som gjør seg godt i en brosjyre, men for en forbruker kan denne verdien være villedende. I praksis må en varmepumpe fungere under mange forskjellige driftsforhold igjennom et helt driftsår, noe som vil påvirke virkningsgraden. COP er ofte er oppgitt ved 7 °C utetemperatur mens årsvirkningsgraden – SCOP, vil ta hensyn til områdets gjennomsnitt temperatur gjennom året. Anleggets årsvirkningsgrad (SCOP) vil derfor gi et mye riktigere bilde av sparepotensialet, og vil være lettere for en forbruker og forholde seg til enn COP, sier salgssjef for Daikin Altherma, Jan-Eric Herrstrøm i Friganor AS.

Daikin Altherma kommer nå med standard fabrikkmontert utstyr på luft til vann varmepumper som måler energiforbruket. Dette gjøres enkelt med en mengdemåler og temperaturfølere og en programvare som regner ut et resultat i kWh.

- Vi er først ute med fabrikkmontert utstyr på luft til vann varmepumper som måler energiforbruket. Men selv om en Daikin Altherma har et godt selvdiagnostikksystem som oppdager de fleste avvik som bør korrigeres, kan det forekomme avvik som ikke er feil. Slike avvik i driften kan lettere korrigeres med hjelp fra historikken på energimålingen, poengterer Herrstrøm.
- Ved oppstart av en varmepumpe vil energimåleren også være et godt hjelpemiddel for installatøren, som får et øye inn i anlegget og kan gjøre de riktige innstillingene for å sikre optimal drift. Selv små justeringene er viktige med tanke på at varmepumpen skal arbeide i mange år. Brukeren av varmepumpen vil også lettere kunne følge med på anleggets drift ved å kontrollere anleggets energimåler. Også øyeblikksverdier kan stadfestes allerede ved oppstart da man har vannmengde og temperaturdifferanser, forteller salgssjefen for Altherma videre.

Daikin Althermas energimåler leveres ferdig fabrikkmontert i anlegget og krever ikke fordyrende tilleggsutstyr eller programvare. Allerede nå er det krav i enkelte land i Europa med energimåling av varmepumpen for å få tilgang til offentlig støtte.