Dannelse av biofilm i rørsystemer kan legge til rette for vekst av sykdomsfremkallende bakterier, der særlig Legionella er en kandidat som volder bekymringer blant mange.

- Vi ser økende fokus på dette, særlig i barnehager, helseinstitusjoner, dusjanlegg i sportsarenaer og hybelhus. Det økte fokuset gjør at vi opplever at vårt fokus på drikkevannhygiene, sier teknisk sjef Thorn Fredrik Hemsen ved Armaturjonsson, som nylig har levert et JRG Legiotherm system til Langhus Barnehage i Ski kommune.

Saken fortsetter under bildet:

Thorn Fredrik Hemsen

Varmtvann tar den
Systemet som Armaturjonsson leverer programmeres til å foreta termisk desinfisering ved gitte intervaller. Selve utstyret består av en master som styrer et nødvendig antall motorventiler i anlegget, samt logger ventilenenes åpning og temperaturen på varmtvannet. Motorventilene monteres i returløpet på sirkulasjonsledningene og er utstyrt med integrert temperatursensor. Dersom temperaturen på vannet er i henhold til settpunktet, programmert i masteren, vil ventilen gå i posisjon for minimum vannmengde. Så fort ventilen føler at temperaturen er under settpunktet, åpner ventilen til maks vannmengde for å få opp temperaturen på varmtvannsledningen. Da ønsket temperatur er oppnådd, går ventilen tilbake til minimum vannmengde igjen.

Ved denne funksjonen sikres det at det til en hver tid ikke sirkulerer mer vann en nødvendig for å opprettholde temperaturen. Dette hjelper til med å spare energi, fremfor å ha et sirkulasjonssystem som sirkulerer full vannmengde 365 dager i året.

Sikker og loggbar
- Å varme opp vann for å drepe bakterier har vært gjort i generasjoner, det er en enkel og sikker metode, sier produktsjef Kenneth Riisa til Vvsforum.

Anleggene kan programmeres til å foreta termisk desinfisering ved gitte intervaller. Dersom det av en eller annen grunn ikke kan gjennomføres blir dette registrert, og feilkode kan avleses.
- Det fungerer som en god vaktmester over sirkulasjonssystemet, sier Riisa.

Gjennom tilhørende programvare, kan en ved å koble til en datamaskin, hente ut loggen fra masteren å generere en rapport. Dette gir byggherren en god dokumentasjon på temperaturen i anlegget samt når termisk desinfisering har blitt gjennomført.

Anlegget i Langhus Barnehage er montert av Bravida, og er tilkoblet byggets SD-anlegg slik at informasjon og alarmer fra JRG Legiotherm systemet er lett tilgjengelig.

Biofilm bekymrer
Dødlommer der vannet står stille øker risikoer for at Legionellabakterien vil etablere seg i biofilmen.

- Mange tenker ikke over at man lager ypperlige vekstforhold i eksisterende anlegg når en kapper og plugger et rør, fremfor å demontere dette så nære hovedføringen som mulig, sier Hemsen.

Valg av rørsystem er derfor også et godt forebyggende tiltak mot at eventuelt legionellaproblem. JRG Sanipex har full gjennomstrømning og ingen dødlommer i kuplinger og fittings. Ved å reduserer antall dødlommer i systemet, reduseres også risikoen for etablering av kolonier av Legionellabakterien.

Full gjennomstrømning sikrer lineære strømninger i hele rørets tverrsnitt, som reduserer muligheten for etablering av biofilm. Full gjennomstrømning bidrar også til redusert trykkfall og strømningslyd i anlegget.

- Gjennom produktene i JRG Sanipex- systemet, som innbefatter rør-i-rør, alupexrør, filter og ventiler, blir godt mottatt av bransjen. Det virker som installatører ønsker å kjøpe skreddersydde pakker for dette, sier Hemsen
.