Mye tyder på at utdanningsopplegget må ta skylden for svak rekruttering til rørleggerfaget. Kunnskapsløftet ser ut til å ha blitt en gedigen fiasko. Frafallet er stort.

- Jeg er sikker i min sak når jeg sier at Kunnskapsløftet har vært en skuffelse for yrkesfagene. Jeg støtter NRLs utspill om at opplæringen må inn på et annet spor. Det er trist at siuasjonen er blitt slik, vi skulle gjerne hatt det annerledes, sier Morten Husa, leder for NRLs Avdeling Vest til VVS-forum.no.

Motsatt virkning
Det er bred enighet om at Kunnskapsløftet ikke har skapt de resultatene som var forventet. Det skulle gi mindre frafall og større tverrfaglig forståelse. Resultatet ser ut til å ha blitt større frafall og mindre tverrfaglig forståelse.
På den største skolen i Hordaland har antall VG1 klasser på Bygg og Anlegg blitt redusert fra 8 til 3 klasser på 4 år.
- Noe må gjøres, og det må skje kjapt, sier Husa.
Opplæringskontorene klarer alllikevel med kunster og knep å skaffe lærlingene man trenger.
- Vi får de ikke fra skoleverket, men gjennom NAV eller sogar rett fra gateplan. Det er stort behov for folk, understreker Morten Husa, som peker på at man tidligere har brukt mye energi og mange år på å tilpasse seg reform 94. Lokalt har man virkelig anstrengt seg og gjort en rekke tilpasninger mellom skoleverk og bedrifter.
Så fikk man kunnskapsløftet på toppen.

Virrer som høner
Kunnskapsløftet skulle motvirke frafallet, ved å gi frihet til å velge nesten alt. Men i stedet for at folk finner seg selv og setter en fast kurs i livet og utdanningen blir man gående og virre rundt som hodeløse kyllinger uten å få bestemt seg. Man slipper å ta beslutninger.

- Livet er fullt av valg, men mange har godt å av å bli presset til å ta en beslutning. Vi trenger en fastere ramme og klarere retning på yrkesfaget. Vi er glad for at NRL tar dette grundig opp med myndighetene, og vil bidra det vi kan til å få dette på føttene, sier Husa til VVS-Forum.no.

Det tas inn drøyt 60 nye lærlinger hvert år på Vestlandet. Knapt 20 av disse går et såkalt normalløp (2 år skole + 2,5 år i bedrift). Det betyr at over 40 har en annen bakgrunn. Enten 1 år på skole, annen tidligere utdanning, rett fra grunnskole, NAV etc.

- Rørleggere er folk med stort ansvar, det er en viktig yrkesgruppe som trenger høy kompetanse både i praktiske og teoretiske fag. Kunnskapsløftet har tatt ansvaret bort, både fra lærerer og elever, jeg frykter at svikt i skolesystemet på sikt kan gi en nivåsenking, sier Husa til VVS-forum.