I går ble det holdt pressekonferanse og her ble det sagt rett ut at politikerne må tørre mer. Og at det må bli mer kraft i norsk klimapolitikk! Politikerne må være mer langsiktig og få mer effektive tiltak til å trekke i ønsket retning.

Slike budskap vil bli hamret inn og hamret inn i tiden som kommer, alt bygget på ni konkrete krav som FornybarAlliansen presenterte.

Bak denne alliansen står Norsk Industri, WWF Norge, Framtiden i våre hender, Norges Naturvernforbundet, Kirkens Nødhjelp, Forum for utvikling og miljø og Energibedriftenes Landsforening er til nå medlemmer av denne alliansen.

Kravene er sendt samtlige partier som stiller til valg i Stortingsvalget neste måned, omfatter spørsmål som må finne sin løsning både på nasjonalt og internasjonalt plan.

– De er konkrete, ja, men holdt sammen med hverandre vil de bringe Norge et langt steg videre i arbeidet med å håndtere miljø- og klimautfordringene, sier Stein Lier-Hansen i en kommentar.

Det var Rasmus Hansson, leder av WWF Norge som tok initiativet til en slik bred samfunnsallianse. Tilslutningen fra andre, på tvers av gamle skiller, har ikke vært noe problem, sier Rasmus Hansson.

FornybarAlliansen mener Norge står i en særstilling når det gjelder å utvikle og bruke klimavennlig energi og å drive fram grønn teknologispredning. Alle alliansens medlemmer stiller seg bak ambisjonen om at Norge skal bli en internasjonalt høykompetent leverandør av miljøteknologi. For å nå dit må det være politisk vilje og evne til en storsatsing. Det må foregå på flere sektorer og det må være en målrettet.

Til nå har norsk klimapolitikk- og debatt vært for puslete og fragmentert. For mye er overlatt til den enkelte som forbruker. Det er ikke effektivt nok. Politikerne må tørre å sette krav, frister og forbud. Den hittil foretrukne avgiftspolitikken har feilet. Markedet, som vil si industrien, vil tilpasse seg og komme opp med løsningene når de får klare krav å forholde seg til, det viser ikke minst den seneste utviklingen i vestlig bilindustri.

Men også forbrukerne behøver klare mål og krav til sin atferd, da vil det for eksempel bli enklere og forholde seg til en prosess som boligbygging- og oppvarming.

Ikke minst mener FornybarAlliansen at norsk klimapolitikk ikke bare må være effektiv for oss selv, i form av at den kan gi oss teknologiske muligheter med stor eksportindustriell betydning. Den må også være rettferdig og effektiv for fattige land.

FornybarAlliansen ber politikerne ta seg kraftig sammen og gjøre en miljø- og klimainnsats på Københavnmøtet som blant annet innebærer at vi forplikter oss til å overføre miljøteknologi til utvklingslandene. Hjemme bør vi heve ambisjonen vår om utslippskutt. Stortingets klimaforlik om å redusere 30 prosent i klimagassutslippene i forhold til 1990-nivå innen 2020 må løftes til 40 prosent, mener FornybarAlliansen.

Her kan du laste ned oppropet.