I en pressemelding skriver Novap at økt oppmerksomhet om miljø og reduksjon av klimautslipp medfører at fremtidens bygninger vil ha strenge krav til lavt energiforbruk og et godt inneklima. Varmepumper som kan levere fornybar oppvarming og kjøling er en løsning som velges i stadig flere byggeprosjekter. Kompetanse i alle ledd er avgjørende for å realisere driftssikre og energieffektive varmepumpeanlegg.

Krav om 40 prosent fornybar energi i nye bygninger
– Enovas kompetansekartlegging innen varmesystemer i bygg viser at det altfor ofte gjøres feil ved planlegging, prosjektering og bygging av energisentraler, sier Bård Baardsen, daglig leder i NOVAP.
– Samtidig er det krav i ny teknisk forskrift om 40 % fornybar energi i bygninger. Mange byggeiere ønsker seg et bygg i energiklasse A og da vil en varmepumpeløsning nesten være en forutsetning for å oppnå dette.

Et kompetanseløft for hele bransjen
Kurset vil gi kunnskap om prosjektering av varmepumpeanlegg. Det vil bli vektlagt at rådgiverne får en helhetsforståelse av hvordan varmesystemet med varmepumpe fungerer og man går grundig gjennom alle de ulike delene som inngår i et varmesystem. Deltakerne skal etter kurset kjenne til alle typer varmepumpesystemer og kunne gi råd til byggeiere om hvilket system de bør velge i ulike prosjekter.

– Dette kurset er en generell gjennomgang av hvordan man prosjekterer et varmeanlegg. Senere vil vi tilby kurs med noe kortere varighet hvor deltakerne har mulighet til å fordype seg i mer spesifikke temaer, poengterer Baardsen.

Foreleserne har solid kompetanse på feltet
Jørn Stene er utdannet sivilingeniør og har en doktorgrad innen varmepumpeteknikk fra NTH. I dag arbeider han som rådgiver i COWI ved siden av å undervise ved NTNU. Sammen med Bjørn G. Borgnes er han foreleser på kurset. Borgnes er utdannet ved NTH og har arbeidet med energiøkonomisering i bygg og anlegg i hele sin yrkeskarriere. Siden
2008 har han drevet rådgivning gjennom Futurum Energi.

Du finner mer informasjon om kurset på NOVAPs nettside, www.novap.no.