Tiltaket har virket, for nå kommer ingen som jobber svart og handler deler eller andre produkter i forretningen.

- Omsetningen har gått noe ned, men det får så være. Vi må sette i verk tiltak for å få slutt på den svarte økonomien, sier Ingard Langsholdt i Comfortbutikken Ingard Langsholdt AS i Sarpsborg til vvsforum.no.

Mindre utgifter
Kundene må nå betale med kort eller så sender Ingard Langsholdt faktura, etter at kunden har registrert seg. Penger over disk er historie.

- Vi har altså tapt omsetning, men til gjengjeld har vi spart et kvart årsverk som tidligere jobbet med å gjøre opp kassa. Vi får også mindre revisjonsutgifter, sier Langsholdt, som håper at flere forretninger kan følge hans eksempel.

Ingard Langsholdt er irritert over alt det svarte arbeidet som utføres i rørleggerbransjen. Det er en liten trøst at det er enda verre i snekker- og malerbransjen.

Null toleranse
- Når vi har åpningstilbud og selger 70 varmtvannsberedere på tre dager og får kun seks monteringer, så sier det seg selv at noe er galt. Senere hadde vi et annet tilbud og da solgte vi 43 varmtvannsberedere og fikk 16 monteringer. Et noe bedre resultatet, men likevel altfor dårlig og resultatet viser at det svarte arbeidet griper om seg, sier Comfort rørleggeren i Sarpsborg.

Ingard Langsholdt er oppgittnover at myndighetene ikke er mer opptatt av den svarte økonomien. Svartarbeidet truer byggenæringen, men ingen ser ut til å ta dette på alvor.

Les også: Svart arbeid truser seriøse VVS-bedrifter

- Vi burde ta kundene og straffe dem, slik som i prostitusjonsloven. Horene går fri, mens kundene blir straffet. Myndighetene burde ilegge alle som handler svart 10 prosent ekstraskatt av inntektene i straff og det burde gjelde begge i husstanden, slik at man passet på hverandre. Innfører vi en slik regel, sier myndighetene klart i fra at det er null-toleransefor svart arbeid. Dette uvesenet ville stoppet av seg selv meget raskt om vi foretar oss noe som svir skikkelig. Kundene forstår ikke noe annet språk enn dette.

- Vi er i ferd med å få gresk økonomi om det ikke tas grep, sier Ingard Langsholdt og etterlyser også større vilje til å ta ansvar og følge med på svart økonomi blant landets forsikringsselskap.

Les også: Svart arbeid relativt alvorlig