Temaet har fra tid til annen vært aktualisert i kulde- og varmepumpebransjen (KV-bransjen), men da kun i rettighetssammenheng. Hva kan kuldemontøren i følge regelverket utføre på den elektriske delen av anleggene? Hva kan ukvalifisert opptreden på elektrosiden medføre av ansvarsforhold? I tillegg til godkjente elektrikere er det kun fagpersonell med gyldig fagbrev i kulde- og varmepumpemontørfaget som har adgang til å utføre arbeid på elsiden, men i begrenset omfang. Man kan koble til og fra, men ikke foreta endringer i det grunnleggende elsystemet.

 

Grunnutdanningen innen kv-faget er nå blitt en del av elektroutdanningen i Norge. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har besluttet at hensynet til elsikkerhet skal tas inn i all utdanning rettet mot elektro. Man vil ikke lenger akseptere at personer og bedrifter risikerer å opptre uansvarlig ved at de ikke har nødvendig kompetanse - eller selv om de har det, likevel opptrer feilaktig i forhold til gjeldende regler. Feil og mangler som skyldes inkompetanse er alvorlig og kan like lite aksepteres i KV-bransjen som innen elektrobransjen og andre berørte fagområder

 

KELF og Norsk Teknologi inviterer i samarbeid med Direktoratet for sikkerhet og samfunnsberedskap - DSB, til 1-dags kurs i elsikkerhet på kulde- og varmepumpetekniske anlegg følgende steder:

 

· Tromsø, 6. mai 2008, Clarion Hotell Bryggen
http://asp.nelfo.no/utdanning/kurs/Paameldingsskjema.asp?TidOgStedID=943

 

· Bødø, 7. mai 2008, Clarion Collection Hotell Grand Bødø http://asp.nelfo.no/utdanning/kurs/Paameldingsskjema.asp?TidOgStedID=944

 

· Trondheim, 8. mai 2008, Quality Hotell Augustin
http://asp.nelfo.no/utdanning/kurs/Paameldingsskjema.asp?TidOgStedID=945

 

Kurset er obligatorisk for alt fagpersonell som forestår elarbeider på anleggene og omhandler krav til kompetanse, kontroll og dokumentasjon ved arbeid på elektriske anlegg og utstyr i kulde- og varmepumpeanlegg.

 

Kurset er delt i to sekvenser. Den ene delen går på gjennomgang av relevant lov- og regelverk. Den andre delen tar for seg et praktisk case.

 

Kursavgiften er satt til kr 3.800,-. KELF subsidierer sine medlemmer slik at kurs-avgiften for disse er kr 2.800,- per person. Avgiften dekker foreleserutgifter, kaffe, forfriskninger, lunsj, kursmateriell, leie av lokaler og administrasjon.

 

Deltagerantallet er satt til maks 35 per kurs. Det er gjort avtale med alle hotellene når det gjelder overnatting. Utgifter dekkes av den enkelte.

 

Påmelding skjer elektronisk (ved å gå inn på adressene ovenfor). Husk å krysse av for KELF-medlemskap for å oppnå redusert deltageravgift. Det er ingen begrensning i antall deltagere per bedrift.

 

KELF benytter NELFO-skolen som administrator for kursene.

 

For ytterligere informasjon, kontakt Per Vemork, daglig leder i KELF på telefon 92 40 00 54 eller fagsjef kompetanse i Norsk Teknologi, Gunnar Visnes, tlf. 91 76 56 55.

 

Påmeldingsfristen for alle kursene er mandag 14. april.

Kilde: Norsk Teknologi