I en tid da krise er moteord nummer 1, kan det være på sin plass å minne om lærdom fra den forrige krisen. I slike tider er det mange som lider og bukker under, men de som overlever kommer styrket ut. Kriser kan være en velsignelse i så måte, de siler bort dårlige produkter og slappe aktører. Gjør du tingene riktig og har de produktene som etterspørres i et mye mer krevende marked, står du sterkere når pengene begynner å rulle igjen.

En av dem som møter markedet i trygg forvissning om å ha riktige produkter, er administrerende direktør Bjørn E. Nordby i Stålfjæra 15, et snøballkast fra der Wilo holdt til før.

– Her har vi tre ganger mer plass. Mye av den plassen har vi brukt til et nytt kompetansesenter hvor vi underviser alt fra læregutter til sivilingeniører, på alle nivåer og over hele spekteret, forteller Nordby. – Vi bruker mye penger på opplæring og trening, og mindre på pils og pølser. Vi driver systemopplæring for å få problemfri drift. Alt dette gir fornøyde forbrukere og god fortjeneste for installatør.

– Vi har en modell vi kaller Wilo Brain, det er et mobilt undervisningssystem, på det kan vi simulere opptil 30 driftsfeil, fortsetter Nordby.

Teknologi for lommeboken og miljøet
I 2001 lanserte Wilo Stratos-serien, høyeffektive pumper basert på ny teknologi. Stratos ble umiddelbart en suksess i markedet, og nå lanserer Wilo en ny generasjon Stratos-pumper med enda høyere virkningsgrad og tilsvarende bedre energiøkonomi. Dette er en spolefri motorteknologi basert på magneter pluss frekvensstyring. Vi er alene om denne teknologien i pumper.

– Det er særlig de høyeffektive pumpene som gjør oss spesielle, mener Bjørn E. Nordby. De sparer enormt med energi, og energisparing er et nøkkelord for Wilos virksomhet i Norge. Alt dette sparer CO2, Wilo er en veldig grønn bedrift. Overgang til Stratos sirkulasjonspumpe kan spare cirka 300 kroner i året og en reduksjon av CO2-utslipp på cirka 170 kilo. For eiendomsselskaper med mange næringsbygg og til sammen kanskje hundre pumper, blir det tall som monner.

WILO Norge AS er et datterselskap av den tyske pumpeprodusenten WILO SE. WILO SE er en ledende produsent av pumper og pumpesystemer innen varme-, kjøle- og klimateknikk, vannforsyning og håndtering av spill- og avløpsvann.

Foretaket ble grunnlagt i 1872 av Louis Opländer, og er representert i mer enn 70 land i Europa, Amerika, Asia og Afrika og sysselsetter 6000 medarbeidere på verdensbasis. I 2007 utgjorde omsetningen 927 mill. euro. I Norge har selskapet 15 medarbeidere og holder til i moderne lokaler på Kalbakken i Oslo.

– Wilo er fremdeles en familiebedrift. Det bærer konsernet preg av og det gleder de ansatte fordi det gir langsiktig tenkning. Wilo har hele tiden hatt som politikk å vokse organisk. Eierne pløyer pengene tilbake i bedriften og satser stort på forskning og utvikling. Familiebedriften Wilo bruker hjemmemarkedet som testlaboratorium. Etter 2-3 år i Tyskland er det klart for verdensmarkedet.

Wilo har en 900 kvadratmeter stor stand på ISH i Frankfurt. 


Wilo har et eget showrom og undervisningsrom hvor du kan lære det meste om pumper.