- Hvis vi ikke greier å få en langt bedre gjennomføring av yrkesfagene kan vi mangle 65 000 fagarbeidere innen 2013, sa Halvorsen.

Målet er å få flere ungdommer til å velge yrkesfag på videregående, og å få flere av dem som begynner til å fullføre utdanningen. I dag begynner om lag halvparten av ungdomskullet på en yrkesfaglig utdanning, men bare 15 prosent av ungdomskullet fullfører fagbrev. Også søkningen til yrkesfag har de siste årene gått ned. De siste seks årene har 14 prosent færre jenter og ni prosent færre gutter søkt seg til yrkesfag.

Noen av tiltakene statsråden varsler er disse:
• Full gjennomgang av Kunnskapsløftet, som munner ut i en ny Stortingsmelding våren 2013
• Å styrke yrkesfagene vil stå sentralt i den nye Stortingsmeldingen
• Opprette en ny samfunnskontrakt med partene i arbeidslivet
• Større fokus på samarbeid mellom skole og næringsliv
• Vurdere mer fleksible skoleløp med hyppigere veksling mellom arbeidsplass og skole
• Undersøke hvorfor elever velger bort yrkesfag underveis – til fordel for studiespesialisering
• Se på Y-veien (Yrkesveien) og andre veier til videre kompetanse etter fagbrev

Regjeringen har foreslått en målsetting om at 20 prosent flere skal ha godkjent lærekontrakt i 2015, sammenlignet med i dag.

- Fagarbeideren er en ettertraktet "vare", men er til dels i ferd med å bli en "mangelvare", sa NHO-sjef John G. Bernander da han i dag åpnet Yrkesfag 2012.
SSB anslår behovet for fagarbeidere til over 150 000 frem mot 2030. Bare i bygg og anlegg trengs årlig 7-10 000 nye medarbeidere, mens under 5 000 starter videregående på denne linjen i dag.
- Og når hele 45 prosent ikke gjennomfører et yrkesfaglig løp, så er det å skusle med talenter og muligheter. Dette er en trend som må stanses, sa administrerende direktør i NHO, John G. Bernander.

Over 250 deltakere på Yrkesfag, inkludert kunnskapsminister Kristin Halvorsen, LOs nestleder Tor Arne Solbakken, NHO-sjef Bernander og en rekke bedrifter, var samlet om ønsket om å øke statusen til yrkesfag.

Kilde: BNL