Pågangen har vært så stor for rørleggerfirmaet Fossum & Kristiansen AS på Alna i Oslo at de i desember i fjor måtte ansette en selger på heltid. 

-  Det er flott å registrere at vi har et godt rykte. Hittil i år har vi hatt så mange henvendelser fra kunder som ønsker pris på og få installert bergvarmepumpe og luft/vann varmepumpe, at vi har hatt problemer med å svare alle. Økte strømpriser har bidratt til økt etterspørsel, sier Hans-Erik Fossum til VVSforum.

Solgt 29 pumper på 5 måneder

Det er lett å forstå hvorfor kundene trykker bedriften til sitt bryst: Smilet og latteren sitter løst hos de ansatte hos Fossum & Kristiansen. Her er det god stemning. 

- De ansatte må trives på jobb for å gjøre en god jobb. Jeg er heldig som har mange flinke folk rundt meg, sier Fossum, som legger til at de har solgt 29 pumper hittil i år – av dette utgjør bergvarme rundt 80 prosent. 
Han er daglig leder og eier bedriften sammen med kona Janne (54) og sønnen Anders (28). De jobber alle her. Anders har jobbet som rørlegger siden han var 15 år, og går under navnet «varme-eksperten». 

Hans-Erik er rørlegger av yrke, og får mesterpapirene i posten til sommeren…

- Det er aldri for sent med utdannelse vet du, sier han.

Sverger til NIBE-pumper

I 2010 begynte rørleggerbedriften å spisse satsingen mot varme. Siden har de solgt rundt 500 pumper til bergvarme, luft-vann- og avtrekk. I tillegg legger de kilometervis med trinnlydsplater og vannbåren gulvvarmerør. De leverer til privat- og prosjektmarkedet. 

- Den første bergvarme-pumpen installerte vi i 2010, og jeg husker det var veldig spesielt. Men det var ikke så vanskelig som jeg hadde trodd. Vi har brukt utrolig mye tid på å finne det beste anlegget - og den beste måten å bygge det på for å oppnå best besparelse og levetid, forteller Hans-Erik. 

I dag er de blitt så gode på det de holder på med at de er kontraktsfestet servicepartner for importøren av NIBE-pumpene, ABK-Qviller. 

- De har stor servicelinje, men vi blir tilkalt ved behov. Det er en stor tillitserklæring, men vi har jobbet hardt for å komme dit vi er i dag.  Flere varmepumpe-konkurrenter gikk konkurs under pandemien, og vi har overtatt veldig mye service fra disse. I tillegg får vi en del jobber fra andre rørleggerfirmaer. Det er hyggelig, sier Hans-Erik. 

Installerer alltid akkumuleringstank

Bedriften installerer ofte flere pumper på ulike steder samtidig. For å lykkes må du være god på logistikk. 

- Du må drille folkene, slik at alt går sømløst. Både brønnborer, graver, rørlegger og elektriker må vite hva de skal gjøre til enhver tid, og alt skal gå smertefritt. Selve installeringen av et anlegg tar fire dager, da er det finjustert og klart til bruk, sier han. 

Hemmeligheten bak et perfekt anlegg, er ifølge Hans-Erik:

-  Riktig dimensjoner på rør, god vannkvalitet (filtre!) og akkumuleringstank! Vi installerer alltid akkumuleringstank av den enkle grunn: Da holder pumpene lenger. 

- Hvilket anlegg ønsker kundene?
- Mange sier de skal ha et bergvarme-anlegg, for det har de hørt skal være så bra. Men vi selger ikke det dyreste anlegget kun fordi kunden vil ha det. Nylig var vi hos en kunde som ønsket et bergvarme-anlegg. En sånn type anlegg koster 300-400 000 kroner. For kunden, som bor i et rekkehus på 120 m2, var det unødvendig. I stedet anbefalte jeg avtrekksvarme- eller luft/vann-pumpe: den er rimeligere og samtidig en riktig pumpe etter kundens behov. På den måten får de et anlegg som gir best SCOP (årlig besparelse).  Størrelsen på pumpen må være tilpasset huset, og det er vår jobb å rådføre kunden. Det handler om å levere komplett pakke til fast pris, uten overraskelser.