Katastrofe for kulde og varme-pumpebransjen
Dette vil være en katastrofe for kulde og varmepumpebransjen. Kuldeutdannelsen på Ladehammeren i Trondheim med gode, praktiske øvelser i laboratoriet, har hatt en vesentlig betydning for kunnskapsnivået i bransjen. Her har man kunnet gi studentene en praktisk utdannelse ingen ensidig teoretisk utdannelse kan gi dem.

Klimanederlag
I en tid da klima og energisparing står i fokus vil dette være direkte bakstreversk. Derimot vil oppgradering av kulde- og varmepumpebransjen gjennom mer utstrakt bruk av kuldelaboratoriet være en viktig klimafaktor. Her kan bare nevnes viktige bransjeoppgaver som overgang til naturlige, klimavennlige kuldemedier, energisparing for å senke CO2-utslipp, bedre systemløsninger m.m.

Utviklingsplanen for Ladejarlen videregående skole
Planen er basert på at eksisterende bygg A rives i sin helhet til fordel for en ny og rasjonell fløy tilrettelagt for nye læringsmetoder. Det etableres en entydig hovedinngang sentralt i skolen mellom ny fløy og eksisterende bygg B med direkte kontakt til skolens nye hjerte med kantine og bibliotek. Øvrige eksisterende bygg omdispo-neres for å få en bedre funksjonell sammenheng og mer arealeffektive løsninger. Dette er greit nok.

Forutsettes solgt
Verre er det at Bygg E med kuldelaboratoriet (merket med selges på tegningen) forutsettes solgt. SMS-senteret på nabotomta har signalisert interesse for å kjøpe dette bygget.
Det forutsettes at teknikk og industriell produksjon opprettholdes på Ladejarlen. Med verksted i nybygget vil adkomst og uteareal for verkstedene kunne ivaretas bedre enn ved dagens løsning. Om man her har planer om et nytt og mindre laboratorium vites ikke. Men det blir helt sikkert ikke som det gamle, velutstyrte laboratoriet.
Som kjent fikk Fylkeskommunen alt gratis fra staten i 1993. Det er for ille at det nå skal selges hovedsaklig fordi det vil skaffe kapital.

Verdens fineste laboratorium i sitt slag?
Statens Kjølemaskinistskolen ble startet i 1953. Det var Fiskeridirektoratet som tok initiativ til dette fordi en så et behov for å lære opp kuldemaskinister til å passe den økende mengde kuldeanlegg innen fiskerinæringen.
Siden 1963 har skolen holdt til i funksjonelle lokaler på Ladehammeren i Trondheim. Skolen ble frem til 1981 drevet av Fiskeridirektoratet, da den ble en av Statens videregående skoler. I 1993 ble skolen overført til Sør-Trøndelag Fylkeskommune.
I dag er utdanningen en fordypning i kulde- og varmepumpeteknikk ved Trondheim fagskole. Dette tilbudet er det eneste i hele landet og dekker derfor et nasjonalt behov.

Avansert utstyr og en rekke fullskala kulde- og varmepumpeanlegg
Skolen disponerer et oppdatert laboratorium med avansert utstyr og en rekke fullskala kulde- og varmepumpeanlegg, også med naturlige kuldemedier. Dette laboratoriet er unikt i Nordisk og så vidt en vet også i europeisk sammenheng. Det er bygd opp og utviklet over lang tid. Mye av utstyret er sponset av en bransje som har innsett behovet for dette i forbindelse med opplæring. Laboratoriet og anleggene representerer store verdier.

Grunnlagt av
professor Gustav lorentzen
Helt siden bl.a. professor Gustav Lorentzen grunnla skolen, har det å ha et velutstyrt laboratorium med fullskala kulde- og varmepumpeanlegg vært høyt prioritert. Særlig da skolen i 1963 flyttet inn i nye lokaler sammen med De maritime skolene på Ladehammeren i Trondheim, ble det rikelig med plass til enda mer utstyr. Hele tiden har dette blitt godt vedlikeholdt og videreutviklet. En viktig grunn for dette er at skolen alltid har hatt en egen fagperson med ressurs til å ta vare på og videreutvikle laboratoriet.

Godt støttet av kuldebransjen
Takket være en velvillig bransje har en rekke nye tidsmessige anlegg og styringssystemer kommet på plass.

Hva gjør kuldebransjen?
Det er det store spørsmålet?
Lar man Sør Trøndelag Fylkeskommune ture frem for å spare penger uten forståelse hvor viktig dette laboratoriet er for klimaet.
Eller vil bransjens organisasjoner samle seg og ta saken opp med fylkeskommunen.
Avgjørelsen kommer etter hva man forstår allerede i desember 2008