Det er et spa-hotell, et kommunehus, en agurkbonde og en bibelskole som er blant mangfoldet av det Enova mener er gode prosjekter og fortjener støtte til varmeanlegg basert på fornybar energi.

Det er rundt 18 000 større oljekjeler rundt om i Norge, og Enova har som mål at landet skal bli kvitt disse.

Hittil i år har Enova mottatt søknader om støtte på totalt 40 millioner kroner til programmet for lokale energisentraler. Blant prosjektene som har fått støtte, er Estatia Resort Norefjell i Krødsherad i Buskerud. Her har Miljøvarme VSEB AS fått 1,1 millioner kroner i støtte for å bygge et anlegg med pelletskjel som skal levere varme til spahotellet med tilhørende leilighetsanlegg. Anlegget skal kunne levere mer enn 2,5 GWh årlig. Råstoff skal hentes fra Hallingdal Trepellets på Klevi industriområde i Ål kommune.

- Anlegget på Norefjell er et godt eksempel på hvordan utbyggere kombinerer lokal verdiskapning med fremtidsrettet miljøvennlig energibruk, sier rådgiver Trond Bratsberg i Enova SF.

Videre har Nordre Kure gård i Rygge i Østfold fått en rikelig slump penger. Fyringsanlegget på gården består i dag av to oljekjeler. 90 prosent av energiforbruket skal byttes ut med fornybar bioenergi fra ny fliskjele. Flisen er delvis egenprodusert. Gården har derfor fått over 1 000 000 kroner i støtte fra Enova.

Fliskjelen, som delvis skal fyres med egenprodusert flis, skal settes opp som et eget frittstående hus. Dette skal plasseres i litt avstand fra veksthusene og knyttes til eksisterende fyringsanlegg med ny ringledning på 100 meter. Det skal også bygges en buffertank som dekker totalt 10 timers varmebehov på en kald vinterdag. Dette gir stor sikkerhet og mulighet for utvidelse av veksthusanlegget.

Fossnes bibelskole, Stokke i Vestfold har fått 167 500 kroner i støtte til nytt flis- og vedkjelanlegg som skal erstatte strøm- og oljefyrte kjeler. Flis- og vedkjelene er dimensjonert for å dekke hele oppvarmingsbehovet ved Fossnes Bibelskole.

- Etableringen av anlegget på Fossnes Bibelskole er ett av mange eksempler på interessen for å erstatte strøm og olje med blant annet biobrensel. Summen av disse prosjektene rundt om i landet gir utslag på Norges klimaforpliktelser, sier Bratsberg.

Rollag kommunehus i Buskerud har fått 104 000 kroner i støtte til å erstatte eksisterende oljekjel med ny pelletskjel. Bioanlegget skal dekke 10 prosent av det energibehovet i kommunehuset.
Det er fortsatt midler igjen til fordeling over dette og andre programmer, og Enova ønsker enda flere gode søknader! Og Enova sier at det fortsatt er midler til fordeling for den som vil bytte ut gamle oljekjeler og etablere varmesentraler med fornybare energikilder.

Les om Enovas tilbud