- Jeg blir en smule oppgitt av debatten og det er ikke til å undres over at utenforstående skjønner lite av dette når bransjen sprer så mye underlig og forvirrende argumentasjon. Ofte er det basert på egne næringsinteresser og til dels uten innsikt i verken fysikk eller rådende energisituasjon i Europa og verden for øvrig. Det burde, etter min mening, være ganske innlysende at det i dagens situasjon må være prinsipielt galt å varme opp bygg med elektrisk energi. De fagpersonene som ikke ser dette, kan ikke ha tatt inn over seg den overordnede energisituasjonen og det faktum at vi ikke lever adskilt fra verden for øvrig, men at Norge faktisk er en del av det europeiske energi- og kraftmarkedet.

Jon-Viking Thunes hos Sweco understreker at det er viktig, for å møte morgendagens behov, at vi trenger størst mulig grad av fleksibilitet i våre energisystemer og med et slikt utgangspunkt blir direkte elektrisk oppvarming en feil løsning. Thunes utdyper:
- Det er ikke energibruken i seg selv som er vår største utfordring fremover, for problemene er knyttet til hva denne energiproduksjonen fører med seg av skadelige klimagassutslipp. Det er et faktum at kWh produsert elektrisk energi i dag gir betydelig større CO2 utslipp enn for eksempel å fyre inn 1 kWh med fyringsolje. Det er naturligvis en del av totalbildet at et redusert energibehov til oppvarming, som følge av bedre bygg, i seg selv er en utfordring i forhold til kostnader.

- Men vannbårne løsninger blir dyrere?
- I en del tilfeller vil en slik løsning bli mer kostbar, men skal vi komme noen vei i våre forsøk på å unngå og ødelegge vårt eget livsgrunnlag, så vil det måtte koste noe. Det gjelder grunnleggende verdivalg. Vår bransje, og for så vidt byggebransjen, har et betydelig samfunnsansvar i så måte. Opp gjennom årene har en av våre store synder vært manglende evne og vilje til å velge og bygge løsninger basert på langsiktige, overordnede strategier, fastslår Thunes