Regjeringens gavepakke i forbindelse med finanskrisen ble åpnet ved begynnelsen av 2009 og betød en sårt tiltrengt innsprøytning av midler til kommunene. Nå skulle det skje mye med mange områder som var forsømt, ikke minst vedlikehold av bygninger og fornyelse av vann- og avløpsnettet. Med andre, en gavepakke til dem som utfører slikt arbeid og leverer varer til det.

– Grossistene er blant de første som merker svingninger i markedet. Hva har myndighetenes krisepakke betydd for Brødrene Dahl, markedsdirektør for VA, Torbjørn Lothe Vik?
– Krisepakken har dempet nedgangen men hittil er det bare 10 – 15 prosent av pengene som er brukt, og de skal være brukt før nyttår, men vi har inntrykk av at det går i vanlig tempo på kommunekontorene, og loven om offentlige anskaffelser sørger uansett for at anskaffelser dette tar tid. Det tar tid å planlegge arbeider, men nå er det mye å regne på.

– BDs tre hovedområder er VVS, VA og industri, og av disse tre er det VA som er minst rammet av krisen, men vi har en viss nedgang. VA står for én milliard og utgjør cirka 25 prosent av Brødrene Dahls omsetning. I tillegg til VA vannkraft som ligger under meg. Et nytt og lovende område for BD er trafikksikring, som omfatter veisikringsprodukter for anleggsarbeid, hovedsakelig skilt og skiltportaler.

– BDs nye virksomhetsområder bidrar positivt både til omsetning og resultat, men VA har en helt annen tyngde. Neste år arrangerer vi praksisdager hvor vi inviterer kommuner, entreprenører, konsulenter samt egne ansatte. Det er veldig stor interesse for slik kompetanse blant konsulentene. Vi arrangerer fagseminarer på utvalgte områder, og i Kristiansand har vi nettopp åpnet det første nye VA-senteret.

– Brødrene Dahl har hatt sterk vekst og gode resultater i mange år. Hva har det betydd for Norges største VVS-grossist at dere ble kjøpt opp av Saint-Gobain?
– Etter at vi ble kjøpt av Saint-Gobain har vi vårt sterkt konsentrert om vekst, både generisk og ved oppkjøp, både i Norge og utlandet. Nå er vi så langt av sted som Vietnam.

– Midt opp i dette rendyrket kommersielle er vi også sterkt opptatt av BDs miljøprosjekt, opplyser Lothe Vik. – I korthet går det ut på at vi skal leve som vi lærer, vi skal selv bruke de mest miljøvennlige produktene vi selger til andre, og våre bygg skal avspeile den moderne teknologien vi selger. Våre nye bygg er topp moderne når det gjelder oppvarming.

Torbjørn Lothe Vik er opprinnelig ingeniør/økonom og har vært hos Brødrene Dahl i 23 år. Ved siden av jobben holder han nå på med et mastergradsstudium i vann- og miljøteknikk ved Universitetet for miljø og biovitenskap på Ås.(UMB)