I byggebransjen er det en gammel vits at anbudet går til den som har regnet mest feil. Når det nå er dårlige tider i bransjen, kunne man kanskje legge til: ”eller er mest desperat.” Det siste gjelder ikke Oras AS, men de merker en krise som vil få alvorlige konsekvenser for mange, både utførende og byggherrer, sier driftsdirektør Ole Gustav Rontén hos Oras AS.

– De alvorligste konsekvensene blir konkurser og dårlige bygg. Det vi merker krisen mest på, er et vanvittig prispress som kommer til å ende med et konkursras. Vi ser at mange gjør teknisk kompliserte oppdrag under det Oras kan få til for selvkost, sier Rontén.

- For oss ser det ut som om de lever på grossistkreditten, og vi kan ikke skjønne annet enn at enten utførende eller grossisten, eller begge, til slutt må bokføre tap, hevder han.

- Det blir som med de velkjente stolleken: når musikken stopper er det for få stoler. De som jobber under vår selvkost har ingen hemmelige våpen.

– Men det er ikke bare bransjens mest dumdristigste kalkulatører som taper på denne situasjonen. Prispresset vil gi dårligere bygg og mye krangling.

Som Norges største rørentreprenør, med en konsernomsetning på 1,15 milliarder kroner, var det uunngåelig for Oras AS å bli sterkt rammet av nedgangen i byggebransjen. Budsjettet for 2009 er hele 24 prosent under fjorårets omsetning, men det var overskudd i 2008, og det blir det også i 2009.

– I denne situasjonen er vi ekstra opptatt av våre mange gode medarbeidere. De er trofaste mot bedriften og gjør en flott jobb, og vi svarer med å gjøre alt som er mulig for å unngå permitteringer, sier Ole Gustav Rontén.