”Helsvart for 2009. NHO spår resesjon og eksplosiv arbeidsledighet”, var en av overskriftene i Nettavisen onsdag 19. november. Elendighetsbeskrivelsene i mediene i disse dager leder lett tankene hen på religiøse sekters spådommer om verdens undergang. Bare i min tid har verden gått under flere ganger, men sist jeg kjente etter var den der likevel. Eller var det David Copperfield som hadde vært på ferde?


Fra produksjonshallen

For noen vil finanskrisen utvilsom få alvorlige konsekvenser, men i VVS-bransjen er det påfallende lite engstelse. De fleste er avventende og mange budsjetterer med nullvekst for neste år, men så langt har den internasjonale finanskrisen ikke berørt VVS-produsenter og leverandører alvorlig.

I Sykkylven på Sunnmøre er det en bedrift som antakelig er typisk i denne situasjonen. Tema Trading AS, produsent av Tema Bad og Macro dusj, vil i år få en omsetningsøkning på 6-7 prosent fra 2007, som også var et godt år.

– De siste årene har salget vært meget bra og så langt merker vi ingen krisestemning i markedet, forteller markedssjef Knut Anton Hole. – Vi leverer mest til rehabilitering og oppussing, og det markedet virker uberørt så langt. Det er mange som har ventet på lavere priser og ledig kapasitet hos rørleggerfirmaene.

Over til grossist
Tema Trading AS begynte som direkteleverandør men er blitt mer og mer knyttet til grossistene, opplyser Hole:
– Samtidig med at salget har økt har resultatet flatet ut. Det gjorde at vi overveide å bli direkteleverandør igjen, men det ble til at vi satser friskt i samarbeid med Brødrene Dahl og Heidenreich. I dag har vi avtale med alle de tre store, men fra 1.1. er vi uten avtale med Ahlsell.

– Hvilke produkter er det som har størst fremgang hos Tema Bad for tiden, Knut Anton Hole?
– Utviklingen har vært spesielt god på dusj og badekar / boblekar, det selger vi mer og mer av. Møbler er litt roligere. Kanskje taper VVS-bransjen markedsandeler til andre, som byggevarehusene. Vi har ikke hatt samme økning for møbler som for dusj, og rørleggerforretningene melder om lite økning i møbelsalget.
– Når det gjelder våte produkter er folk derimot mer skeptisk til å gå utenom faghandelen.

– Merker dere konkurranse fra kinesiske produkter?
– Det kommer masse fra kina, men mye er dårlig. Vi solgte en steamdusj derfra, men det kuttet vi ut.

– Hvordan er det å drive industri i disse dager?
– Det er hardt nok. Bare i vårt fylke er det mange som er oppsagt og permitterte i flere bransjer. Men heldigvis er ikke vårt område sterkt rammet av finanskrisen så langt. Tidligere har det vært slik at det går bra for oss når møbelbransjen sliter. Vi får se om det blir slik denne gangen også sier markedssjef Knut Anton Hole i Tema Trading AS.




Her ligger Tema Trading i flotte omgivelser i Sykkulven.