Men om det er bråstopp i boligbyggingen, er næringsbygg fremdeles et godt marked. En av dem som kan glede seg over det, er ventilasjonsentreprenøren Haaland Klima as.

– Hvordan er stemningen i bransjen, markedssjef  Roar Øvstedal?
– Bransjen preges av negativitet når folk snakker sammen, men vi merker ikke mye til krisen. Foreløpig har vi nok å regne på, men vi kan ikke se bort fra konsekvensene av at det er så lite igangsetting av boliger. Vi arbeider lite med boliger, men merker nedgangen fordi det nå blir flere som regner på jobber i vårt marked. Det er ingen rene ventilasjonsentreprenører som bare har drevet med boliger, men noen merker det mer enn andre når boligsiden ikke er der lenger.

– Hva betyr all oppmerksomheten rundt ”krisen” for prisnivået, Roar Øvstedal?
–Noen bruker krisen for å presse pris. Det får vi bare leve med, men i vår bransje lykkes det ikke, og i Oslo er det ikke krise.

– Vil kravet om balansert ventilasjon i boliger kunne balansere nedgangen i boligbyggingen?
– Nei, i Oslo er det bråstopp i store prosjekter og hele nye ”byer” er lagt på is.

Haaland Klima as har virksomheten konsentrert om Oslo og omland, der selskapet har hatt flere store prestisjeoppdrag. Ett av dem var Operaen, der Haaland Klima samarbeidet med Randem & Hübert AS
– Nå er vi igjen sammen med Randem & Hübert AS, denne gang på Storebrands nye hovedkontor på Lysaker, opplyser Øvstedal. – Det er et spennende prosjekt og så stort at ingen av oss kunne tatt det alene. Her har Storebrand stilt veldig strenge energikrav. Når det gjelder energi har vi hatt et nyttig samarbeid mellom de prosjekterende og oss og en dansk energikonsulent. Det er bare en uke siden vi la de første meterne med kanaler.