- Dette gjelder skoler, barnehager og institusjoner. Vi forventer at dette er en problemstilling som fremover også vil komme mer og mer på dagsorden her i landet, noe som vil få stor innvirkning på hvordan man utvikler prosjekter fremover, sier Jan Wang-Norderud. 

Green Building
Eiendomsselskapene som nå reiser på studietur til Frankfurt skal blant annet se på et hovedkvarter til Deutsche Bank, som er i ferd med å bli renovert for å tilfredsstille strenge miljø- og energimessige krav.
- Man har som ambisjon å spare mellom 50 og 75 prosent energi. Men de jobber også for å få miljøsertifisert bygget, noe som handler om mye mer enn energiforbruk, sier Wang-Norderud.
Sentrale elementer i en slik miljøsertifisering er hvordan brukerne kommer til bygget, altså at det har en god lokalisering med tanke på kollektivtransport, at det er brukt miljøvennlige materialer, effektiv, men naturlig ventilasjon.
- Det skal bli en green building, noe som betyr at det er bærekraftig i alle ledd, sier Wang-Norderud.

Besparelser
Begrepet Green Building har vært på dagsorden i Europa i flere år allerede. I Norge det fremdeles relativt ukjent, men Wang-Norderud mener at det nå er på høy tid at begrepet får en sentral plass også i norske arkitekters og huseieres hode. Kostnadsmessig er det heller ingen grunn til å la være, mener han.
- I forbindelse med selve byggingen er det merkostnader på mellom fire og fem prosent. Det er et standardtall som selvfølgelig varierer noe, og rehabilitering er noe dyrere. Men poenget er at dette er investeringskostnader som man sparer inn igjen i løpet av ti år. Deretter tjener man penger hver dag, sier Wang-Norderud.
Pavel Fomenko, som er medeier og kreativ leder i INDARC, påpeker at et godt og bærekraftig bygg er et resultat av en integrert design og prosjekteringsprosess, hvor alle partene blir tett involvert fra starten av prosjektet og så fortsetter gjennom hele prosessen.
- Gode kommunikasjon, balansert tilnærming, åpenhet mot utfordringer og villighet til å tenke nytt og innovativ er de elementene som iverksette gode designprosesser og så utformer prosjektets bærekraftige prinsipper, sier Fomenko.

Kilde: Estatemedia