I april i fjor skrev om ” Det gode liv som rørlegger i Stavanger”. Da hadde rørleggerfirmaet Ragnar Svensen AS begynt å merke en utflatning i markedet, men siden da er det blitt atskillig dårligere, forteller rørleggermester og administrerende direktør Bjørn E. Svensen til VVS-forum.

– Høstens svartmaling i media var meningsløs, det er slett ikke så ille som mange ville ha det til, men for tiden er det stille og vi har noen permitteringer. De første fire månedene i år var fremdeles gode. Så har det gått kraftig ned, og det gjelder både privat- og bedriftsmarkedet.

– Er det noe som tyder på snarlig bedring, Bjørn E. Svensen?
– Ja, hvis vi skal dømme etter alle anbudene vi regner på kan det ikke være lenge før aktiviteten øker igjen. Vi sender ut om lag to tilbud i uken, den siste måneden var det enormt. Det tyder på optimisme i vårt distrikt. Spørsmålet for oss er når vi kan begynne å skru. Fra vi får et anbud og til vi er i gang går det som regel minst et halvt år.

– Betyr det mye for deres situasjon at dere har satset så sterkt på prosjektmarkedet, Svensen?
– Problemet oppstår når vi avslutter store oppdrag og det ikke er nok nye prosjekter til å ta over mannskapet. Et av våre største prosjekter var NATO-hovedkvarteret som ligger oppi lia her. Der hadde vi på det meste 16 mann, nå er det én.

– Ser du noen gode sider ved dagens situasjon?
– Det er bra at vi nå igjen kan yte kundene rask service når de skal ha gjort noe på badet. I fjor var det så hett at vi hadde opptil tre måneders ventetid.

Bjørn E. Svensen opplyser at Ragnar Svensen AS nå har 30 ansatte, 23 ute og 7 inne.
– Det er en omsetningsnedgang, men vi holder marginene, og det er viktigere enn omsetningen. Jeg tror mange nyetablerte får det vanskelig, det har vært en overetablering i bransjen. Jeg ser stadig flotte nye biler, sier Bjørn E. Svensen.