Retningslinjene for tilsyn er som følgende:

- De som ikke kan dokumentere at de har startet søkeprosessen skal få pålegg om å gjøre dette.
- Fristen settes til 4 uker. De som ved fristens utløp kan dokumentere at de har søkt om ID-kort har imøtekommet pålegget. Ingen virksomheter som har startet søkeprosessen skal stanses. Virksomhetene må imidlertid følges opp inntil ID-kortene kan fremvises

- Det er arbeidsgiver som har ansvar for å skaffe ID-kort. Byggherre eller oppdragsgiver har ikke slikt ansvar, unntatt overfor egne ansatte Vi er kjent med at det har oppstått noen situasjoner hvor byggherre har oppfattet at Arbeidstilsynet tillegger dem ansvar for at underleverandører skaffer ID-kort.
- Arbeidstilsynet skal ikke si at arbeidstakere uten ID-kort skal bortvises fra arbeidsstedet

Det er fortsatt noen grupper som ikke får utstedt ID-kort selv om de søker om dette. I tilsynsuken lover Arbeidstilsynet å ta hensyn til disse gruppene. Dette gjelder blant annet enkelte utenlandske virksomheter som ikke er momspliktige i Norge. Heller ikke elever/studenter på utplassering har krav om ID-kort. Normalt vil virksomheten kunne dokumentere at det er elever/studenter på utplassering i form av bekreftelse fra lærestedet.. For lærlinger kan det ta litt lenger id å få utstedt ID-kort. Den siste gruppen det kan være problemer for er nordmenn bosatt i Sverige mens de arbeider i Norge. Denne gruppen har lenge slitt med å få utstedt ID-kort.

Kilde:bnl.no