Sentrene skal konsentrere seg om forskning innenfor hvert sitt område - og temaene vil bli valgt ut fra områder der Norge har naturgitte forutsetninger og særlige fortrinn. 

- En betydelig satsing på fornybar energi nå skal befeste Norges posisjon som en energinasjon for framtida, sier administrerende direktør Arvid Hallén i Forskningsrådet. - Klimautfordringene gjør at Norges rolle som energinasjon er sterkt i søkelyset internasjonalt.

  

FoU-strategien for energisektoren - Energi21 – som ble lansert tidligere i år, viser utfordringene. Energi21 anser at Norge har naturressurser, kompetansemiljøer og samfunnsmessige forutsetninger for å bli Europas ledende energimiljønasjon. Det krever at vi blir et samfunn med tilnærmet null klimautslipp, en stor eksportør av miljøvennlig kraft til Europa og et godt vertsland for verdensledende energi- og teknologibedrifter på energifeltet, spesielt innen solenergi, maritim vindkraft og CO2-håndtering.

  

Budsjettet til FME-sentrene er på minst 100 mill i året. Sentrene skal virkerliggjøre nasjonale mål, slik det framkommer i klimaforliket og den nasjonale strategien Energi21. Nå inviteres forskningsmiljøene til å søke om midler til å opprette FME-senter innenfor sju temaområder: energieffektivisering, klimavennlig kraft (inkludert biokraft), CO2-nøytral oppvarming (inkludert biovarme), et energisystem for fremtiden, rammer og samfunnsanalyse, CO2-fangst og lagring, og miljøvennlig transport

  

- Når vi nå styrker forsknings- og utviklingsinnsatsen innenfor nye fornybare energikilder, vil det kunne sikre at vi er med på en spennende teknologiutvikling og bidra til å opprettholde vår posisjon som betydelig energileverandør. Samtidig må vi bidra tungt til å løse klimautfordringene knyttet til fossile energikilder, sier Hallén.

 

Han tror FME-sentrene vil kunne legge grunnlag for betydelig norsk verdiskapning i framtida. - Verdifulle erfaringer fra olje- og gassvirksomheten vil være av stor nytte også for forskning på og kommersialisering av fornybar energi og CO2-håndering, sier Arvid Hallén.