Det er Frasund Avis som skriver at NTB viser til et brev som er sendt fra Statens landbruksforvaltning, som sekretariatet sonderer under, til Miljøverndepartementet og Landbruks- og matdepartementet.

Vest-Lista ble i mars i år valgt ut som ett av 20 landskapssmykker i Norge av regjeringen.

To måneder senere opprettholdt Olje- og energidepartementet konsesjonen til Norsk Miljøenergi Sør AS for etablering av vindkraftverk i blant annet dette området. Også Miljøverndepartementet valgte å la kraftverket bli realisert da de ikke tok klagene på kommunens reguleringsvedtak for vindkraftverket til følge. 31 vindmøller kan bli bygd dersom det Fred. Olsen-eide utbyggerselskapet får på plass finansieringen. De har blant annet søkt Enova om støtte til prosjektet.

Til tross for kritikken mot vindmølle-etableringen tilrår sekretariatet likevel at Vest-Lista opprettholdes som Vest-Agders representant i det nasjonale utvalget, forutsatt at grensene endres.

— I konsesjonsbehandlingen av vindkraftanlegget på Lista la vi vekt på verneverdiene i området. Vi mener det var riktig å gi en konsesjon ut fra en helhetsvurdering. Kommunens positive holdning og regjeringens ønske om mer fornybar energi var særlig viktig i avveiningen, sier statssekretær Robin Kåss i Olje- og energidepartementet i en kommentar til NTB, skriver avisen.

Han påpeker også at fornybar energi fra Lista vindpark vil gi reduserte klimautslipp og bidra til kraftforsyning til industrien i området.

Konflikten mellom kulturlandskap og vindkraftutbygging på Lista blir tydelig beskrevet i brevet fra Statens landbruksforvaltning.

«Den planlagte vindmølleparken vil helt klart påvirke de verdiene som har ligget til grunn for utvelgelsen av Vest-Lista som utvalgt kulturlandskap i jordbruket. Den endrer det utvalgte området fra å ha lite tekniske inngrep til betydelige inngrep i den nordlige delen. Her vil anlegg av veier og møller høyst sannsynlig komme i direkte konflikt med automatisk fredede kulturminner», skriver Statens landbruksforvaltning.

Det går fram av brevet at sekretariatet for prosjektet — med representanter også fra Riksantikvaren og Direktoratet for naturforvaltning — har vært i tvil om Vest-Lista, etter vedtaket om vindkraftutbygging, oppfyller kriteriene for å være blant ett av de 20 utvalgte kulturlandskapene.

«I en samlet avveining mellom den store verdireduksjonen og det tap det innebærer å miste Vest-Lista som et av de 20 utvalgte områdene, kommer vi til at det siste vil være mest negativt», konkluderer de tre faginstansene.