Denne utviklingen illustreres av Vitocrossal 300-programmet fra Viessmann. Programmet omfatter kjeler fra 187 til 989 kW og egner seg godt til oppvarming av boligblokker og til sentrale varmeanlegg, samt til næringsbygg og industribygg.

Vitocrossal kondenserende gasskjel benytter Viessmann nyvinning innen varmeteknikk, den loddrette Inox-Crossal-varmeflaten. På grunn av den glatte rustfrie varmeflaten kan kondensatet som dannes ved den kondenserende driften, uhindret flyte nedover. Dette gir i forbindelse med den rustfrie overflaten en permanent selvrensingseffekt, som igjen på lengre sikt sikrer en meget høy ”brennstoff” utnyttelse, levetiden økes, samtidig som at vedlikeholdskostnadene reduseres til et minimum.

Med den effektive varmetransmisjonen, samt en høy kondenseringsrate kommer normnyttegraden opp mot 109 %. Den høye normnyttegraden oppnåes med motstrømsprinsippet av røkgass og kjelvann, samt røkgassens kraftige turbulenseffekt gjennom varmeflatene.

Kjelen er påsatt en ekstra returstuss slik at man kan velge den laveste returtemperaturen, noe som igjen forsterker kondensasjonen av røkgassene.

En kondenserende gasskjel gir normalt en besparelse på 10 -15 % av gassforbruket i forhold til ikke kondenserende kjele, og Nox-utslippet er hele 85 % lavere. 

Skrevet av Freddy Alvdal,  Parat Varme as.