For mange politiske partier var kommunevalgkampen i høst en kjærkommen tid for å snakke om nettopp energi- og klimaansvar på lokalplan.

Men hittil er det kun 67 kommuner som har planer som tar for seg energi og klima. 81 kommuner har gjort vedtak om å utarbeide planer. 283 kommuner har verken utarbeidet eller vedtatt å lage energi- og klimaplaner.

Lokal klimadugnad
Nå maner olje- og energiminister Åslaug Haga til en nasjonal klimadugnad, noe hun understreket da hun nylig åpnet det første klimakurset i regi av Enova. Et kurs som retter seg spesielt mot norske kommuner.

Hun understreker at det ofte også ligger en økonomisk gevinst selv i enkle og billige energieffektiviseringstiltak.
- Jeg kommer til å følge nøye med på hvilke kommuner som har planene klare, sa hun til de 80 kursdeltagerne som møttes i Ås i Akershus til første kurs i sitt slag.

50 kurs hos Enova
I alt skal Enova arrangere 50 slike klimakurs spredt over hele landet i tiden fremover. Det er forventet at den kunnskapen som ordførere, rådmenn og øvrige i kommuneledelsen får gjennom disse kursene vil bidra til flere vedtak om å lage energi- og klimaplaner.

- Det er positivt å registrere den store interessen for temaet og dette lover godt for påmeldingene til de kommende kursene, sier rådgiver Kjersti Gjervan, ansvarlig for Enovas kommuneprogram.

Et par eksempler på slik tenkning er i Lier kommune hvor for eksempel Nøstehagen bo- og omsorgssenter har spart inn hele 32 prosent av energibruken på ett år kun ved holdningsskapende arbeid. ”Grønne Lier” er en visjon for kommunen, og brukes også som slagord.

Ved Andebu barne- og ungdomsskole er gamle kjeler skiftet ut med et helt nytt pelletsanlegg. Dette har inspirert kommunen til å satse ytterligere på fornybar energi.

Pilotkommuner
I sommer innledet kommunene Ås, Re, Ringerike og Lier en felles satsning som "Grønne energikommuner”. Disse har av regjeringen fått status som pilotkommuner frem til 2010.

Når Lier er en av de utvalgte kommunene til programmet Grønne energikommuner skyldes i første rekke den valgte profilen i kommunen og det arbeidet som allerede er gjort, men også de mulighetene som ligger i at Lier er en kommune i vekst.

Regjeringen og KS vil sammen med 21 utvalgte kommuner og én fylkeskommune satse bevisst på energiøkonomisering, fornybar energi (eks. bioenergi) for å oppnå redusert klimagassutslipp innenfor kommunen.

Her kan du se hvilke kommuner som har energi- og klimaplaner:
http://www.enova.no/kommune

Billedtekst:
Lier kommune har alt på sitt grønne. Kommunen bruker slagordet ”Grønne Lier”.