I forbindelse med revisjon av Norsk Vanns selvkostveiledning, rettet Norsk Vann medio 2007 en henvendelse til Foreningen for god kommunal regnskapsskikk (GKRS). Vi tok der opp behovet for lokal handlefrihet i valg av finansieringsform for ledningsfornyelse, og viste gjennom eksempel fra Bergen kommune hvor viktig det er at kommunene/VA-selskapene gis frihet til å velge den finansieringsform som vil gi mest kostnadseffektive VA-tjenester. Norsk Vanns initiativ er tidligere omtalt her. 

GKRS har nå kommet med et svarbrev til Norsk Vann, der de gir en fornyet tolkning av kommunal regnskapsstandard nr. 4 - foreløpig versjon (KRS nr. 4 (F)). I svaret presiseres det at kommunen ved planmessig rehabilitering/utskifting av ledningsnettet for vann og avløp, har valgfrihet til å klassifisere utgiftene som drifts- eller investeringsutgifter. Det legges videre til grunn at dersom den planmessige ledningsfornyelsen innebærer høyere standard eller økt funksjonalitet/kapasitet, vil den delen av utgiftene som gir økt standard/funksjonalitet måtte anses som påkostning som må utgiftsføres i investeringsregnskapet.

Denne forståelsen av KRS nr. 4 (F) vil bli tatt med av GKRS i deres arbeid med å ferdigstille standarden til endelig versjon.

Norsk Vanns selvkostveiledning vil også bli revidert i henhold til dette svaret, og revidert versjon vil etter planen foreligge primo september 2008.
 


 

Kilde: norvar