Av Einar Hestetun og Birger Kristiansen, Hafslund Nett.

Varmepumpen forbruker mye strøm i startøyeblikket, opptil ti ganger mer en det som oppgis fra leverandøren, det er denne startstrømmen som skaper problemer for strømnettet. Jo stører varmepumpen er jo større konsekvens kan det få for strømforsyningen, og desto viktigere er det at netteselskapet kontaktes før man går til innkjøp av ny større varmepumpe. Mindre luft til luft varmepumper går som regel bra så fremst de ikke installeres i lang avstand nettselskapet transformator.

Varmepumper har blitt veldig populært de seneste årene og vi ser at flere og flere blir installert. Hafslund er positive til varmepumper. De gir et positivt bidrag til å redusere våre kunders energiforbruk samtidig som de gir en miljøgevinst, spesielt der de erstatter eksisterende oljefyringsanlegg.

Som i Sverige opplever vi at varmepumpene blir montert av VVS-aktører uten at energiverket på forhånd er kontaktet for å undersøke om det er kapasitet i strømnettet for å tilkople varmepumpene. Konsekvensene kan bli store ved at ikke bare kunden selv opplever spenningsfall og blinkende belysning, men også andre nettkunder som er tilkoblet samme strømkrets kan bli ”smittet” med tilsvarende problemer og ”irritasjon”. Varmepumpen kan også rett og slett ikke fungere slik den skal. Og jo lengre avstand det er fra nettselskapets transformator ut til kunden, jo større blir problemet.

Bildet: Einar Hestetun (over) og Birger Kristiansen i Hafslund Nett tar for seg problemene med varmepumper, dersom de ikke tilpasses strømnettet.

I Norge er regelverket slik at det de som ”støyer” eller ”forurenser” inn på nettet slik at man selv eller andre får problemer, også er ansvarlige for å utbedre disse. Dette kan få store konsekvenser for kunden som har gått til anskaffelse av en varmepumpe som ikke er tilpasset kapasiteten i nettet. I verste fall må nettet forsterkes noe som kan bli en kostbar affære. Det er derfor viktig at nettselskapet kontaktes før man går til innkjøp av store varmepumper, slik at vi på forhånd kan avgjøre om denne kan tilknyttes nettet uten ekstra tiltak. For å begrense ”støyen” inn på nettet fra varmepumpen kan det installeres startapparater (mykstartere eller frekvensstarter) som reduserer de høye startstrømmene. Vi opplever, nesten uten unntak, at store varmepumper uten riktig startapparat skaper spenningsproblemer inn på nettet som igjen fører til klager til nettselskapet. Vi mener derfor at leverandøren av varmepumpen bør undersøke behovet for startapparat før varmepumpen leveres og monteres hos kunden.

Et annet problem vi erfarer er at varmepumpen ikke alltid er tilpasset norske forhold. Flere av varmepumpene leveres med merkespenning som tåler et avvik på +/- 5 % i spenningen. I Norge er kravene for alle nettselskap at den spenningen som leveres ikke skal variere mer enn +/- 10 %. I visse tilfeller kan man da oppleve at spenningen som blir levert fra nettselskapet kan ligge over eller under det som varmepumpen er dimensjonert for. Selv om nettselskapet leverer spenning innenfor de gitte kravene kan man likevel oppleve at varmepumpen ikke fungerer etter hensikten.

Et annet forhold som er ulikt fra Sverige og resten av Europa er at vi for det meste har 230 V IT systemspenning i fordelingsnettet. Dette kan i noen tilfeller skape større utfordringen for oss i Norge.

Pr. i dag krever ikke Hafslund Nett at varmepumper meldes for tilkobling i eksisterende installasjoner, men vi vil på det sterkeste anbefale at de som monterer store varmepumper kontakter Hafslund Nett i forkant. Ved nye installasjoner eller økning av eksisterende inntakssikring skal det oppgis til Hafslund Nett om det er utstyr som kan forårsake store spenningsvariasjoner og startstrømmer. Vi vil da kunne foreta beregninger som viser om varmepumpen kan monteres uten ekstra tiltak eller gi råd hvordan varmepumpen kan knyttes til på best mulig måte.

Vårt råd er:
*  Kontakt Hafslund Nett eller ditt lokale nettselskap før du går til innkjøp og installerer store varmepumper.
*  Forhør deg med leverandøren om den er tilpasset norske forhold mht. den spenningsvariasjonen det norske nettet kan ha.
* Installer startapparat (mykstartere eller frekvensstarter) på større varmepumper for å som reduserer de høye startstrømmene og forstyrrelsene som kan oppstå i din egen installasjon og i andres som er tilknyttet samme strømkrets. Dette er ikke nødvendig på mindre luft til luft varmepumper.

Vår erfaring med ulike typer varmepumper:
*  Luft/luft:
*  Dette er ofte mindre varmepumper som kan settes inn i eksisterende boliger/kontor på en egen kurs, 16 A er vanlig. Her er det ikke nødvendig å kontakte nettselskapet i forkant.
Luft/vann:
* Dette er ofte litt større varmepumper som igjen fører til større startstrømmer. Her har vi hatt mange klager etter at våre kunder har fått slike varmepumper installert. Disse varmepumpene har som regel varmeelement som tilleggsvarme. Dersom kompressoren stopper vil varmeelementet bli koblet inn. Konsekvensen blir at fordelingsnettet blir ekstra hardt belastet som igjen medfører lavere spenning hos de andre kundene som er tilkoblet på samme linje/kabel ut i fra transformatoren. Dette fører ofte til at Hafslund Nett mottar klager på leveringskvaliteten. Er det kunden selv som forårsaker at leveringskvaliteten er utenfor de gitte kravene må han selv bekoste utbedringen. Konsekvensen kan være at nettet må forsterkes eller at det må installeres startapparater på varmepumpen.
* Denne type varmepumper blir ofte installert som erstatning for oljefyringsanlegg i eksisterende boliger med vannbårent varmesystem foruten i nye installasjoner.
Væske/vann:
* Som for luft/til vann varmepumper med dette kan være store varmepumper som fører til enda større startstrømmer.
* Her har vi også hatt mange klager etter at våre kunder har fått slike varmepumper

Det vises til artikkelen på VVS-Forum - En advarsel fra Vattenfall om varmepumper